07.06.2017 - 09:13
Un total de 811 escolars de col·legis de la ciutat de Castelló han participat en el Premi de Narrativa Escolar Vicent Marçà, que honra la memòria de qui fos mestre, escriptor i destacat promotor de la llengua valenciana, i aquest any compleix la seua dotzena edició. 37 centres escolars han sigut seleccionats en el certamen, ja consolidat en el calendari cultural de fi de curs, que des de la seua primera edició ha rebut un total de 6.311 treballs. El premi està dirigit a alumnes de cinquè i sisè cursos de Primària i els 45 treballs que ha escollit el jurat seran publicats per l’editorial Bromera dins la ‘Col·lecció Lletra Nova’.
El jurat ha estat format per Josep Miquel Carceller, en nom de l’editorial Bromera; els escriptors Joan Andrés (del col·lectiu El Pont de Lletres), Josep Albalat i Pep Castellano; Olga Carbó, en representació de Col·lectius en Defensa de la Llengua i la Cultura; la professora Montserrat Ferrer; el mestre Pere Duch, de la llibreria Babel; Dolors Ibáñez, en nom de la família, i Joanjo Trilles, qui ha actuat com a secretari.
Els 45 textos finalistes representen 37 escoles de la ciutat. Carles Salvador, Escoles Pies, Isidoro Andrés, Jaume I, Consolació, Ramiro Izquierdo, Tombatossals i Vicent Artero han situat a dos alumnes, mentre la resta de centres són: Àgora Lledó, Benadresa, Bernat Artola, Bisbe Climent, Blasco Ibáñez, Carmelites, Castàlia, Censal, Cervantes, Diputació, El Pinar, Elcano, Estepar, Exèrcit, Fadrell, Gaetà Huguet, Grans i Menuts, Gregal, Guitarrista Tàrrega, Illes Columbretes, Isabel Ferrer, Ripollés, la Marina, Lope de Vega, Lluís Revest, Mestre Canós, Soler i Godes i San Cristóbal.
La gala ha comptat amb l’actuació del pallasso Nandet mentre la nota musical l’han posada els alumnes de l’Aula de Cambra del Conservatori Professional de Música Mestre Tàrrega. Com és habitual, en el XII Premi Vicent Marçà han col·laborat, a més de l’Ajuntament de Castelló, els Col·lectius en Defensa de la Llengua, Escola Valenciana, la Fundació Soler i Godes, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Edicions Bromera, Llibreria Babel, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i la Universitat Jaume I.
El regidor d’Educació, Enric Porcar, ha destacat l’enriquidora tasca dels mestres, que animen els estudiants a participar en el concurs, que rep cada any més treballs. “El seu entusiasme és un dels més importants actius del nostre sistema educatiu”, ha agraït. Porcar ha assenyalat que es sent especialment satisfet per la repercussió d’un certamen que pren el nom d’una figura senyera com la de Vicent Marçà, la vida del qual “va ser una lluita constant per la defensa de la llengua i el treball a l’escola”. “Marçà va estar sempre vinculat als moviments d’innovació en matèria pedagògica i va mantenir un ferm compromís amb els xiquets i xiquetes, l’escola, la cultura i la llengua valencianes”, ha apuntat el regidor d’Educació. L’acte ha finalitzat amb les intervencions de Dolors Ibàñez, vídua de l’homenatjat, i del conseller Vicent Marzà, el seu fill.