17.11.2019 - 11:55
Un taller pràctic de bioconstrucció al parc de Rafalafena de Castelló el dissabte 23 de novembre serà un dels plats forts de les jornades d’agroecologia i alternatives socials d’habitatge, que han organitzat les pròximes dues setmanes les Regidories de Transició Ecològica i Habitatge de l’Ajuntament de Castelló.
Les jornades, amb el títol de “Construint i Alimentant Alternatives”, abordaran propostes innovadores i col·laboratives que advoquen per sistemes agroalimentaris i models de consum més responsables i sostenibles, així com sistemes de promoció i gestió de l’habitatge en clau social i no especulativa.
“Construint i Alimentant Alternatives” començaran el dimarts de 19 de novembre i finalitzaran el 4 de desembre. Contempla un ampli programa d’iniciatives, ambs conferències, projecció de un documental, tallers infantils d’educació ambiental, una pràctica de bioconstrucció o degustació de productes agroecològics de proximitat en diversos escenaris, com el Espai Cultural del *Menador, la plaça Major o el parc de Rafalafena.
Rafalafena serà escenari el dissabte 23, de 10 a 14 hores, d’un taller sobre tècniques de bioconstrucció, de la mà de la cooperativa Okambuva. L’activitat consistirà en la construcció d’un banc amb tapial tradicional, format per palla i fang, entre altres materials. Els assitents podran participar en la pràctica. Els interessats poden sol·licitar informació i han d’inscriure’s en l’email: transicioecologica@castello.es
Així mateix, la plaça Major acollirà el dimarts 26 de novembre una presentació de productes agroecològics de proximitat i de projectes de distribució i comercialització amb criteris de consum responsable i sostenible. Hi haurà debat sobre nous models alimentaris agroecològics i una degustació de productes en finalitzar. Durant la conferència també s’ha programat una activitat infantil d’educació ambiental. Participaran A pas lent, Un altre món, Som Alimentació, Xarxa d’Agroecologia de Castelló, Formatges La Planeta, Carnes Robres i Ecograu.
Respecte a la resta d’activitats, “Construint i Alimentant Alternatives” començaran el dimarts 19 de novembre, de 18.30 a 20 hores en el Menador, amb una conferència sobre models de gestió de l’habitatge social a càrrec de la Fundació Hàbitat 3 i el professor de Sociologia de l’UJI, Salvador Seguí.
El dijous 21 de novembre, de 18.30 a la 20 hores en el Menador, les cooperatives Okambuva i Lacol dissertaran sobre bioconstrucció, arquitectura passiva o eficiència energètica en els processos de construcció i rehabilitació lligats a promoció i gestió d’habitatges en règim social, públic o cooperatiu.
El dijous 28 de novembre, el Menador serà escenari, de 18.30 a 20 hores, d’una conferència del model de cooperativa d’habitatge en cessió d’ús, a càrrec de Fecovi, Vida Sostenible Cohouising i Fundació La dinamo.
El dissabte 30 de novembre, el Menador projectarà, de 18.30 a 20 hores, el documental de “Entre el dia i la nit no hi ha paret”, elaborat pel col·lectiu Els Espigolaores i que versa sobre les dones que viuen o han viscut a l’Horta de Campanar, la Partida de Dalt o en la Partida del Poet. La projecció comptarà amb una activitat infantil d’educació ambiental.
Les jornades conclouran el dimecres 4 de desembre amb una conferència-debat, de 18.30 a 20 hores en el Menador, sobre emergència climàtica, crisi econòmica i alternatives que posen la vida al centre. Participaran Dina Garzón, de Xarxa Ecofeminista, i Patricia Dopazo, de la revista Sobirania Alimentària.