04.02.2019 - 09:10
Les regidores Verònica Ruiz i Ali Brancal s’han reunit amb el personal del Servei d’Igualtat d’Oportunitats per a tractar diferents aspectes sobre el III Pla d’Igualtat relacionats amb els canvis institucionals en el consistori i el Pacte Valencià Contra la Violència de Gènere promogut per la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives de la Generalitat Valenciana.
Des del punt de vista dels canvis institucionals que puguen fer-se a través del mateix en les diverses àrees de treball de l’Ajuntament, s’han acordat algunes de les mesures que s’hauran d’implementar des de les àrees de l’administració pública. Entre d’altres s’han valorat positivament i s’ha animat a continuar oferint les dades segregades per sexe dintre del consistori per seccions, amb l’objectiu de qüestionar-les “perquè la filosofia de l’Ajuntament de Castelló és que la perspectiva de gènere ho impregne tot” ha defensat Verònica Ruiz.
Gràcies a l’accés a aquestes dades s’ha pogut conèixer, per exemple, en relació amb els ingressos municipals, quins són els tipus d’impostos que paguen més les dones que els homes. A partir d’aquestes dades es va observar que l’únic impost en què hi havia major demanda de dones que d’homes és la taxa per exàmens d’oposicions.
Per aquest motiu, l’Ajuntament de Castelló ha baixat les taxes d’examen un 40%. “Les taxes d’examen eren un impost feminitzat i s’havia d’afavorir a les dones en la lluita per la igualtat, i a més aquesta mesura també beneficia l’accés de la gent parada a l’administració pública” ha manifestat l’edila.
A més a més, durant l’encontre es va parlar de la idoneïtat d’implementar i adherir al pròxim pla les mesures del Pacte Valencià Contra la Violència de Gènere promogut per la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives de la Generalitat Valenciana. Per exemple, es va fer èmfasi en la necessitat de controlar el padró municipal per garantir la confidencialitat i l’anonimat de les víctimes de violència masclista.
Finalment, amb l’objectiu de complir aquestes mesures a l’Ajuntament de Castelló, la Regidoria d’Igualtat amb col·laboració amb l’àrea de Modernització, s’organitzen i s’imparteixen cursos formatius en aquest àmbit. Totes les persones que s’incorporen a treballar al consistori han d’assistir a una formació en protecció de dades i en igualtat.
“El Pla d’Igualtat de l’Ajuntament de Castelló està sent tot un exemple per a la resta del país, tant per la seva elaboració com pels temes tractats i les mesures abordades. Això no haguera estat possible sense l’esforç constant d’Ali Brancal i l’equip del Servei d’Igualtat, què amb un treball dedicat i constant, ha aconseguit situar Castelló al capdavant de les polítiques d’Igualtat de tot l’Estat” ha conclòs Verònica Ruiz.