El festival Imaginària 2016 de fotografia oferirà fins a 57 activitats des del 5 de mai

  • Verónica Ruiz, regidora de Cultura, destaca l'objectiu de “promoure la fotografia en l'àmbit social de la nostra ciutat” de la iniciativa

VilaWeb
Redacció
26.04.2016 - 16:21

El festival ‘Imaginària. Fotografia en primavera’ de la Universitat Jaume I celebra la seua XIII edició amb més força que mai, amb la programació de 57 activitats diferents, de les quals 46 són mostres expositives, que tindran lloc entre el 5 de maig i el 4 de juny de 2016, si bé les propostes expositives seguiran obertes, en molts casos, fins a més endavant. Enguany el festival, que s’inaugurarà el 5 de maig a la Llotja del Cànem amb la retrospectiva de Jürgen Schadeberg, s’amplia a 19 localitats, arribant a Alcossebre, Almassora, Almenara, Benicàssim, Castelló de la Plana, Catí, Culla, Fanzara, Moncofa, Morella, Onda, Sagunt, Sant Mateu, Sogorb, Vila-real, Vilafranca, Vinaròs, Vistabella del Maestrat i Viver.

El festival fotogràfic més veterà del País Valencià  ha estat presentat pel vicerector de Cultura i Extensió Universitària, Wenceslao Rambla; la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Castelló, Verónica Ruiz; la tècnic de Cultura de la Diputació, Nuria Felip; i el coordinador del festival, Daniel Belinchón.

La regidora ha remarcat que “enguany la ciutat de Castelló s’ha bolcat completament en aquest festival, Imaginària, una iniciativa que naix de l’aula de fotografia del Servei d’Activitats Socioculturals de la Universitat Jaume I (SASC). A més, enguany l’Ajuntament aporta tres nous espais expositius, dos tancats i un d’obert (Casa Municipal de Cultura, Museu Etnològic i façana del Mercat Central) perquè tothom puga gaudir de la fotografia”

Ruiz també ha accentuat que “l’objectiu del festival és el d’impulsar i promoure el reconeixement que la fotografia té en l’àmbit social de la nostra ciutat i de visualitzar la imatge fixa com a patrimoni cultural que tenim no solament a Castelló sinó a tot arreu i, per descomptat, dignificar el treball dels professionals de la fotografia”.

Per la seua banda, Wenceslao Rambla ha reivindicat el potencial creatiu i de memòria de la fotografia i ha destacat el fet que entre els més de 300 autors que es podran veure en Imaginària 2016 conviuen artistes consolidats, aficionats i estudiantat, la qual cosa confereix al festival de Castelló un caràcter distintiu.

Pel festival ‘Imaginària. Fotografia en primavera’ han passat en aquests dotze anys més de 2.000 autors i 212.000 visitants, havent-se organitzat més de 400 activitats, segons les dades presentades pel coordinador tècnic del festival, Daniel Belinchón, qui ha ressaltat com aquesta “gran festa de la imatge fixa i la fotografia” és també una forma de fer pedrera gràcies a l’obertura del festival a les escoles de fotografia i a la participació de les associacions fotogràfiques.

Fotògrafs i fotògrafes com per exemple Jürgen Schadeberg, Ouka Leele, Baylón, Geles Mit, o Benito Pajares, i unes altres que emergeixen amb força com Jaime Belda, Nicolás Haro, Oliver Haupt o Andrejs Kovalovs, participen en aquesta edició juntament amb autors locals com per exemple Juan Plasencia, Xavier Ferrer Chust o Txema Rodríguez. En Imaginària 2016 són també importants les aportacions de les agrupacions fotogràfiques de la província de Castelló que col·laboren en l’esdeveniment, i uns altres de menor envergadura, però també importants que realitza l’alumnat de fotografia de la ESAD de Castelló, l’aula de Fotografia de Fotolledó o l’aula de Fotografia de la UJI.

El projecte ‘Imaginària. Fotografia en primavera’ té l’objectiu d’impulsar i promoure el reconeixement social que la fotografia i la imatge fixa té en la societat actual, tant com a producte que crea patrimoni artístic, documental i cultural, com a procés cultural que redunda en la formació integral de totes les persones que s’acosten i s’interessen per aquest mitjà.

Aquesta iniciativa és possible gràcies al suport i a la col·laboració d’institucions públiques, entitats privades, col·lectius i associacions culturals i creadors. Organitzat pel Vicerectorat de Cultura, Extensió Universitària i Relacions Institucionals, i coordinat des de l’aula de Fotografia del Servei d’Activitats Socioculturals de la Universitat Jaume I, compte entre els seus col·laboradors principals amb l’Ajuntament de Castelló de la Plana, la Diputació de Castelló, l’Aula Dávalos- Flétcher de la Cultura – Universitat Jaume I, el Museu de Belles Arts – CulturArts Castelló i l’Ajuntament de Vila-real.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem