17.06.2016 - 15:43
El Defensor del Poble ha notificat al senador territorial de Compromís, Carles Mulet, l’obertura d’accions contra RENFE després de la denúncia presentada per aquest el 21 maig per la situació del caos ferroviari entre Castelló i València.
Segons la carta remesa pel Defensor del Poble, s’ha obert l’expedient 16006944, i diu que després de rebre l’escrit, amb data 09/06/2016, se inicien les actuacions davant RENFE a l’entendre que la queixa presentada reuneix els requisits establerts en la Llei Orgànica 3/1981, de 6 d’abril del Defensor del Poble, i s’informa que tant prompte es tinga la informació sol·licitada, es posarà en coneixement, així com les accions que pugue procedir.
Mulet espera que amb aquesta nova estirada d’orelles es deixe d’enganyar als usuaris i es prenguen mesures efectives i urgents, que fins ara no s’han pres
D’aquesta manera, aquest organisme obr el cas, on Mulet demanava accions no sols contra RENFE, sinó també contra ADIF i el Ministeri de Foment, pels efectes que les obres del tercer fil estan causant sobre la paciència dels usuaris i la vulneració dels seus drets a uns serveis dignes, especialment en el transport de curta distància al País Valencià. A més recorda a la Defensora la seua obstinació -en les extintes X ª i XIa legislatura- per obtenir respostes del Govern, que no ha contestat les qüestions i queixes que li han traslladat per trobar-se en funcions.
Recordem el que explicàvem en data 21 de maig:
“S’han eliminat freqüències en els trens de rodalies, s’ha incrementat dràsticament el temps del trajecte i causat retards de fins a diverses hores, gairebé sempre sense preavís als usuaris; fent-los arribar tard al seu lloc de treball o estudi, el que vulnera els seus drets“, explica Mulet.
Malgrat aquestes avaries constants, les mesures anunciades o no s’han executat (reducció del cost del bitllet un 50%), o no han suposat cap avantatge per als usuaris (autobusos llançadora). “L’actual prestació del servei ferroviari a la xarxa de rodalies està afectant d’una manera molt directa no només en l’àmbit personal, sinó també en el laboral i professional dels usuaris en una línia i sector ferroviari mancat d’inversions substancials en la xarxa de rodalies en els últims anys“, relata Mulet en el seu comunicat.
El senador ha recordat que Compromís ha mantingut reunions reclamant solucions amb el Ministeri de Foment, Adif i Renfe i que fins i tot ha plantejat la gratuïtat temporal del bitllet de tren entre Castelló i València mentre no es pogueren garantir uns serveis dignes com els preexistents als treballs i per facilitar les reclamacions als usuaris, tal com va passar amb les obres d’AVE a Barcelona, o que les obres es facen únicament per la nit per no produir més interferències. “Però sempre, amb els nostres interlocutors, l’excusa era que aquest tipus de decisions no els correspondria a ells, si no als alts responsables del Ministeri“, ha recordat.
Durant la X legislatura al Senat demanem al Govern mesures com la Compareixença de la ministra de Foment, Ana María Pastor Julián, davant la Comissió de Foment, per informar sobre el desmantellament del servei ferroviari del País Valencià i una sèrie de preguntes escrites al respecte, encara que cap d’aquestes peticions es va resoldre amb l’excusa de la dissolució de les Corts Generals.
A la XI legislatura, vam tornar a demanar explicacions al Govern amb preguntes escrites o sol·licituds d’informe, compareixences, o mocions. “La major part d’ella tot i tramitar-se davant la taula del Senat des del principi de legislatura, no es van arribar a qualificar o enviar al govern pel propi Senat per estar al govern en funcions i així han passat les setmanes i els mesos“.
Des de Compromís entenem que “tenir des d’octubre el govern en funcions, no és sinònim a permetre o donar per bo un abandó de funcions per part seua“. Les obres del tercer fil no haurien d’anar en detriment de la xarxa ferroviària de curt recorregut ni de la qualitat que es mereixen els usuaris. L’execució d’unes obres d’aquest tipus no pot justificar les penoses situacions de retards, avaries, supressió de trajectes, aglomeracions de persones, manca d’informació als usuaris, entre d’altres, que s’han succeït de manera habitual i reiterada en els últims mesos . S’han incomplert més els compromisos de millora anunciats a la premsa valenciana.
Segons li explicà Mulet a la Defensora del Poble, Soledad Becerril, “en el meu cas, com a senador designat per les Corts Valencianes, la meva activitat encomanada de fiscalització dels òrgans de govern i de proposta, es veuen coartats en tenir un govern en funcions amb serioses disfuncions. El meu manat està determinat pel període legislatiu valencià i no pel de les Corts Generals (no perd la meua condició de senador quan es dissol el Senat sinó les Corts Valencianes, segons la pròpia llei valenciana de designació de senadors territorials). Per això, la falta de sensibilitat dels últims governs, en funcions i no, han impedit poder exercir la meua funció, a més de no posar solució a unes intolerables pertorbacions en la vida diària dels ciutadans i el seu dret a la mobilitat i a uns serveis públics dignes“, pel qual se li va demanar que prenguera les mesures oportunes i actuara obrint les investigacions i consultes necessàries per revertir la situació denunciada.
Ara, la Defensora ha iniciat els tràmits. Segons Mulet “ duem mesos denunciant la situació, i cada setmana tenim noves problemàtiques, el cas no va a millor, sinó a pitjor, i continuem amb total desatenció als i les afectades i fins i tot el govern du des de juliol passat eludint la seua responsabilitat, que encara que siga en funcions, la té, vulnerant fins i tot el dret dels parlamentaris com és el meu cas”