El Congrés de la Marjaleria aborda accions d’espais restaurats d’altres territoris per a posar en valor la seua recuperació ambiental

  • Una exposició de fotos històriques acompanya les jornades, que continuen aquest dissabte i diumenge

VilaWeb
Redacció
10.12.2021 - 19:05

El Primer Congrés de la Marjaleria de Castelló ha celebrat aquest divendres la seua primera jornada abordant la importància de la seua recuperació ambiental amb conferències sobre espais similars que s’han recuperat com els Carrisals d’Elx o el Parc Agrari del Baix Llobregat, així com explicacions sobre l’ecosistema dunar i accions de restauració previstes en el nou planejament de l’Ajuntament de Castelló.

Organitzem el congrés per a explicar amb arguments científics la necessitat de la conservació ambiental de la Marjaleria, generant un debat en tota la ciutat sobre els seus valors ambientals i implicar a tots els actors per a compatibilitzar l’ús residencial amb la restauració paisatgística i la reactivació agrària”, ha explicat el regidor de Transició Ecològica, Fernando Navarro, durant la inauguració de les jornades, acompanyat per la tinenta d’alcaldia del Grau, Mary Carmen Ribera; el director general de Medi natural i d’Avaluació Ambiental de la Conselleria d’Emergència Climàtica; Julio Gómez; i Joan Castany i Francisco González, representants dels col·lectius Au d’Ornitologia i Gecen, organitzadors del congrés al costat de la Regidoria.

El director general de Medi natural ha destacat que un les línies estratègiques dels fons de reconstrucció passen per millorar els aiguamolls i ha subratllat la seua importància per a mitigar el canvi climàtica.

La primera ponència ha correspost a Consuelo Leal i Elena Gil, tècniques de l’Ajuntament de Castelló, que han tractat les actuacions que contempla el nou Pla General Estructural per a la seua recuperació ambiental.

Juan Miguel Montaner, de la Unió de Llauradors, ha explicat la gestió duta a terme en els Carrisals d’Elx per a restaurar aquest espai, un connector entre dues masses d’aigua, destacant la seua reserva de biodiversitat i la implicació de la seua comunitat de regants en el desenvolupament d’accions ambientals.

Sònia Callau, cap de la Unitat de Suport als Espais Agraris de la Diputació de Barcelona, exposa el Parc Agrari del Baix Llobregat, el primera espai d’aquestes característiques creat a Espanya, una figura periurbana que contempla una cogobernanza entre el sector públic i el primari per a posar en valor el territori i l’agricultura de proximitat.

La primera jornada també compta amb Pilar Donat, de la Universitat d’Alacant, amb una ponència sobre la protecció de la marjal i l’ecosistema dunar

Les jornades continuen aquest dissabte amb conferències sobre la biodiversitat i la riquesa hídrica de la Marjaleria i la seua història, amb intervencions de Au d’Ornitologia, Gecen, l’Associació Herpetològica Pinon i Crearqció. El diumenge conclouran amb una jornada d’anellament en la desembocadura del riu Sec, i un ruta ciclista en la Marjaleria.

El programa es pot consultar en el web castello.es, i es pot seguir el Congrés en el canal de Youtube per streaming.

.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem