15.08.2015 - 09:14
El tinent d’Alcaldia i regidor d’Educació, Enric Porcar, es va reunir recentment amb l’associació Apadahcas (Associació de Pares d’Afectats per Dèficit d’Atenció i Hiperactivitat de Castelló) per a atendre les seues propostes i necessitats.
Així, l’associació va explicar al regidor Porcar que l’equip especialitzat de l’EOPAE (Equip d’Orientació Psicopedagògica i Suport Especialitzat) ha elaborat un protocol de detecció i actuació amb afectats per hiperactivitat, que coordinaria a les Conselleries d’Educació i Sanitat, per a proporcionar als alumnes amb TDAH (Trastorn de Dèficit d’Atenció amb Hiperactivitat) els suports i atenció que necessiten en la seua etapa escolar. Apadahcas va demanar al regidor d’Educació posar en funcionament aquest protocol i instar a fer-lo extensible a la resta del País Valencià.
D’aquesta manera, el regidor Enric Porcar es va sumar a les reivindicacions de l’associació i es va comprometre a demanar a la Conselleria d’Educació engegar i treballar amb el protocol establit a tot el territori valencià, ja que considera “essencial la coordinació entre institucions, experts, afectats i familiars”.
Des d’Apadahcas i la Regidoria d’Educació coincideixen en que l’EOPAE ha tingut un paper fonamental en el suport a les famílies i alumnes amb TDAH i altres trastorns que comporten dificultats en l’aprenentatge. Des de l’associació, sempre han vist a l’EOPAE de Castelló com una eina molt beneficiosa que podria estendre’s a la resta de províncies valencianes per a fer realitat els suports que els afectats pel TDAH necessiten.
A la resta de l’estat diverses comunitats autònomes han posat en funcionament protocols d’actuació per a la detecció, el diagnòstic i l’atenció mèdica i escolar de l’alumnat amb TDAH. Aquests documents solen incloure una definició del TDAH, un diagrama de flux sobre les actuacions que s’han de realitzar a partir de la sospita d’un problema de TDAH, inidicacions sobre la intervenció, plantilles per a l’elaboració d’informes, proves d’avaluació, dades per al contacte amb institucions rellevants (salut, educació, associacions, fundacions), i bibliografia.
A més, el regidor d’Educació, Enric Porcar, va oferir a l’associació entrar a formar part de la pròxima Guia Educativa que confecciona l’Ajuntament de Castelló perquè així Apadahcas puga oferir xarrades en els diferents col·legis i instituts de la ciutat sobre les característiques de l’alumnat amb TDAH, com es pot detectar i com s’ha d’actuar davant un cas, ja que segons expliquen també des de l’associació “com més prompte es detecte, millors resultats hi ha pel que fa a les actuacions a realitzar amb la síndrome conductual”.