24.11.2015 - 09:52
Els grups polítics municipals de Compromís, PSPV i Castelló en Moviment havien presentat una declaració institucional conjunta per tal d’instar al Consell a “arribar a un acord de reciprocitat amb la Generalitat de Catalunya pel que fa a les emissions de TV3 i els altres canals públics catalans i les futures ràdios i televisions públiques valencianes, que permeta que tots siguen rebuts en el conjunt del territori valencià i català”.
Així mateix, la declaració institucional també pretenia instar el Govern a garantir “les emissions de totes les televisions i ràdios realitzades total o parcialment en la nostra llengua pròpia en el conjunt del domini lingüístic i a facilitar l’aplicació, a l’interior del territori de l’Estat, de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries, amb especial atenció al que disposa el seu Article 11.2”. Aquest dicta que les parts es comprometen a garantir la llibertat de recepció directa d’emissions de ràdio i televisió dels països veïns en una llengua usada en una forma idèntica o pròxima d’una llengua regional o minoritària i a no oposar-se a la retransmissió d’emissions de ràdio i de televisió dels països veïns en aquesta llengua. A més garantiran que no sigui imposada a la premsa cap restricció a la llibertat d’expressió i a la lliure circulació de la informació en una llengua usada en una forma idèntica o pròxima d’una llengua regional o minoritària.
Però aquesta declaració no ha pogut ser aprovada. El reglament marca que les declaracions institucionals han de ser aprovades per unanimitat de tots els grups presents al consistori, i en aquest cas el PP ha vetat la seua aprovació. La raó que ha argumentat per a aquest veto ha estat “que la televisió catalana és ara una televisió independentista, i està al servei de Junts pel Sí”, per mirar de justificar així el canvi de senti del seu vot, ja que anteriorment, i en repetides ocasions, el PP castellonenc havia votat en favor de la recepció de TV3.