18.03.2016 - 08:58
El senador de Compromís, Carles Mulet, ha presentat una moció al senat en el qual es dóna la proposta concreta per aconseguir les rodalies entre Castelló i Vinaròs/Tortosa. Segons Mulet “sempre l’excusa ha estat tècnica, burocràtica, que no es podia crear una xarxa de rodalies cap a nord de Castelló per les llargues distàncies existents des de València, i la dificultat de fer rentable un nou nucli amb Castelló com a centre. La primera es soluciona precisament creant el nou nucli, i la segona no té cap justificació, perquè línies de rodalies com les de Saragossa tenen un potencial molt menor que la línia Castelló-Vinaròs amb possibilitat d’allargar-la fins Tortosa”
Text de la moció:
Rodalies és la denominació comercial que Renfe Operadora atorga als seus serveis de ferrocarril suburbà. Per extensió, el terme s’aplica a tots els trens de proximitat que uneixen els diferents nuclis d’una mateixa àrea metropolitana a Espanya i altres propers a aquesta. Són trens de gran capacitat i freqüència, orientats a viatges d’anada i tornada en el mateix dia i amb horaris cadenciats. Realitzen trajectes interurbans de curta distància, que excedeixen en capacitat, longitud i durada als coberts pels sistemes de metro i tramvia, encara que solen tenir una freqüència inferior.
Els serveis de Renfe solen circular per vies convencionals que comparteixen amb la resta de trens, i utilitzen estacions tant genèriques per a tot tipus de trens com específiques de rodalies. Els operadors autonòmics solen utilitzar línies exclusives per a serveis de rodalies. Amb tot, hi ha estacions i trams d’una certa entitat poblacional i potencial econòmic i turístic que no poden beneficiar-se d’aquests trens per no estar a l’entorn d’un anomenat ‘nucli’ de rodalies.
En ocasions els usuaris i ajuntaments interessats del territori valencià han plantejat la creació de nous nuclis de rodalies, de forma especialment intensa al Maestrat castellonenc entre Castelló i el límit Nord de la província fins a Vinaròs i amb enllaç fins a Tortosa. Castelló és l’única demarcació provincial que no té Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana.
Estudiants universitaris, treballadors d’administracions públiques, usuaris d’hospitals (que segueixen tractaments, tenen a familiars ingressats, etc …) veuen complicada la seua mobilitat a preus raonables tot i estar units mitjançant ferrocarril, a jugar-se la vida a la saturada N-340 o l’ús del vehicle privat. També es fomenta el desarrelament i són molts els joves que a la fase d’estudis no poden seguir ja utilitzant l’habitatge familiar i es veuen obligats a llogar pisos a Castelló, amb el consegüent desarrelament, fugida de matèria gris dels pobles i descapitalització.
A tenor de l’Acord de Consell de Ministres de 2 de juliol de 20 10, de Bases per declarar d’interès públic serveis de transport ferroviari de viatgers “els serveis de Rodalies i de Mitja Distància d’intensa utilització pels ciutadans seran els que prioritàriament tindran la consideració de serveis d’interès general. Renfe serà l’operadora d’aquests serveis durant els tres primers anys i rebrà una compensació per cobrir els seus costos, sempre que complisca amb els índexs de qualitat establerts“. També primaran sempre que concorren raons d’eficiència energètica, social i econòmica.
Les obligacions de servei i les compensacions per les mateixes s’estableixen en document contractual entre Renfe-Operadora i l’Administració de l’Estat. Aquesta competència s’estableix de manera expressa en el Reial Decret 452/2012, de 5 de març, pel qual es desenvolupa l’estructura orgànica bàsica del Ministeri de Foment, que estableix les funcions de la Direcció general de Transport Terrestre, i el Reglament ( CE) 1370/2007, de 23 d’octubre de 2007, sobre els Serveis Públics de transport de viatgers per ferrocarril i carretera, de manera que es fixen les obligacions de l’operador, la compensació econòmica amb l’objectiu d’incrementar la qualitat, la possibilitat de intervindre en relació a les condicions mínimes de funcionament, drets dels viatgers, necessitats de les persones amb mobilitat reduïda, la protecció mediambiental, la seguretat dels viatgers i empleats, així com el compliment de les normes laborals.
En aquest sentit, el Senat insta el Govern a:
1.- Incloure en la Declaració de Servei Públic, que va a renovar-se aviat, la creació del nucli de rodalies de Castelló, amb una longitud mínima de 70 quilòmetres fins a Vinaròs i amb extensió fins a Tortosa.
2.- Garantir unes freqüències mínimes diàries que cobrisquen les necessitats existents (cada dues hores en cada sentit, per exemple)
3.- Realització d’una campanya de promoció del nou servei i implantació de bons multiviatges per poder-se beneficiar de descomptes pel seu ús.