19.09.2018 - 09:30
El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha lamentat la nova negativa del Govern espanyol d’afrontar el futur de la residència de suboficials de Castelló, immoble de grans dimensions situat al carrer Alcalde Tàrrega.
Compromís ja va exigir en el debat dels Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) per a 2018 la cessió de l’immoble a la ciutat, acompanyada d’una partida pressupostària d’un milió d’euros per a la seua restauració, mesura que va ser votada en contra per PP, PSOE i ciutadans a la Cambra Alta.
Mulet va preguntar per escrit al Govern quines mesures pensava adoptar per fer efectiva la devolució de la titularitat de la residència de suboficials a la ciutat de Castelló i d’una consignació pressupostària per rehabilitar l’edifici.
La resposta del Govern es limita a recordar el que ja se sabia fins ara “segons el que estipula el Reial Decret 1080/2017, de 29 de desembre, pel qual s’aprova l’Estatut de l’Organisme Autònom Institut d’Habitatge, Infraestructura i Equipament de la Defensa (INVIED), en el seu article 8, lletra b), té com a funcions, entre altres, “l’alienació a títol onerós de béns immobles que siguen desafectats pel Ministeri de Defensa i posats a la seua disposició, ajustant-se tals alienacions al que preveu l’article 71.cinco de la Llei 50/1998, de 30 de desembre, a la Llei 33/2003, de 3 de novembre, i a les disposicions d’aquest Estatut“.
La Residència de Suboficials del carrer Alcalde Tàrrega (Castelló) està desafectada i l’Ajuntament de Castelló de la Plana ha sol·licitat la seua cessió en diverses ocasions a través de diversos acords del Ple.
La cessió gratuïta només es contempla sobre els béns posats a disposició de l’INVIED, reflectits en l’article 49.1 del seu Estatut, supòsits entre els quals no es troba l’immoble en qüestió. Per aquest motiu la sol·licitud de cessió de l’immoble realitzada per l’Ajuntament i els seus successius recursos han estat desestimats i no admesos fins a l’última instància del Tribunal Suprem.
(Article 49. Cessió gratuïta.
- Els béns posats a disposició de l’INVIED O.A. que estiguen sent utilitzats de manera contínua com carreteres, camins o zones de distribució de trànsit amb caràcter públic, extraordinàriament poden ser transmesos gratuïtament a favor de les comunitats autònomes i entitats locals en què estiguen ubicats, sempre que no s’altere l’ús al qual venia destinant”.
Mulet ha lamentat que el Govern es limite a recordar la legislació general per no abordar el fons de l’assumpte. “Aquest immoble es va cedir a l’Estat per part de la ciutat en 1944 per construir habitatges per a oficials i suboficials. Ara aquest edifici porta sense ús des de fa dècades i es continua degradant. No demanem que es regale sinó que torne al seu propietari original, que és la ciutat. Si es va cedir per a un ús concret i aquest ús ja no existeix, el lògic i legítim tornar-lo als seus propietaris i no que de Defensa o l’administració central puga fer negoci subhastant el solar que, òbviament, així no tindria un ús posterior per a la ciutat“.
Per això, el portaveu de Compromís ha exigit que l’administració central busque solució ja que “no és tant un problema de titularitat com d’ús, com si Defensa vol mantenir la titularitat però rehabilitar-lo i cedir-ne el seu ús, que no titularitat, per a usos culturals. Si hi ha voluntat de trobar una solució, segur que es troben opcions que acontenten tots. Però si es continua amb la negativa, l’immoble pot continuar degradant-se de forma irreversible“.