Compromís es queda sol defensant que el Port de Castelló siga l’únic autoritzat per l’entrada de cítrics de fora de la UE

  • No prospera la proposta perquè la resta de grups pacten un text de mínims de defensa dels cítrics que per a Compromís “són propostes buides i sense solucions per al sector”

VilaWeb
Redacció
21.12.2016 - 12:09

Les propostes presentades per Compromís en el debat sobre una moció en defensa dels cítrics han quedat rebutjades pel pacte entre PP, PSOE, Podem, PNB i ERC d’una moció transaccional, que no recollia cap proposta concreta dels senadors valencians i es queda per al senador Carles Mulet en una proposta buida, de bones intencions, però sense cap aplicació pràctica ni mesura vinculant. “Estem farts de bones paraules, i volem solucions definitives”, ha dit el senador Carles Mulet.

Segons Mulet, “el tractat de la EU amb sis països sud-africans òbviament té parts positives, però no poden ser a costa del valencians de nou. Si el Govern d’Espanya no van saber negociar en el seu dia, o van tractar al camp valencià com moneda de canvi, que s’arregle i no es pegue cabotada. Cal recordar que la Comissió Europea estableix que s’han de ratificar els acords pels 28 estats membres, pel que és ara quan Espanya hauria d’haver rebutjat un acord tòxic. I no s’ha ratificat”.

Compromís ha recordat que els EUA obliguen a les nostres clementines a entrar per un únic port (el de Filadèlfia) i que la UE deixa entrar per qualsevol i que les inspeccions són un colador. “Al llarg de 2015 es van detectar a la Unió Europea 45 enviaments de cítrics procedents de Sud-àfrica amb presència d’agents nocius, 16 dels quals eren de vectors que provoquen aquestes malalties”, ha explicat.

Per això s’havia demanat ubicar a Castelló un únic port d’entrada autoritzat per als cítrics procedents de Sud-àfrica per la seua proximitat als punts de reexportació als mercats comunitaris. “Defensem això”, ha dit Mulet “perquè el Port de Castelló està preparat per rebre i inspeccionar enviaments, al comptar amb molta experiència a través d’empreses implantades en ell, i per ser el port des d’on parteixen gairebé totes les clementines, o clemenules, que s’exporten als EUA i, per tant, amb una experiència contrastada d’inspecció i control”.

Per a Compromís, el Port de Castelló és l’idoni per estar pròxim a les empreses que han de manipular i reexportar aquests cítrics als mercats comunitaris (i d’aquesta manera s’evitaria una deslocalització dels punts de reexpedició a altres zones de la UE). Es troba prop de la principal producció de l’Estat i, per proximitat, molt interessant per als productors del sud de Catalunya, molt vinculats als del nord valencià.

A més, es reclamava implantar al Port de Castelló una dotació d’inspectors fitosanitaris especialitzats en plagues i malalties de quarantena (com el citrus black spot o taca negra dels cítrics) i que inspeccionaren detingudament cada enviament procedent de Sud-àfrica.
El senador Carles Mulet ha explicat que ja vam advertir a la Comissió d’Agricultura del Senat l’amenaça que suposava la xylella fastidiosa. “Ens va dir que els protocols eren els correctes. “Ara, ja s’han detectat bacteris a les Illes Balears. Molt preocupant. Per això exigim un control seriós i rigorós en un moment de recuperació econòmica on no es pot deixar a l’aire cap extrem”.

Propostes com la no ratificació del tractat, l’aplicació de contingents d’importació regressiu (per tancar la porta als cítrics de fora quan hi haja producció local) o establir PortCastelló com únic port autoritzat d’entrada de cítrics de tercers països, s’han rebutjat al pactar els altres grups parlamentaris un proposta buida de contingut. “De nou ens menyspreen. Els valencians produïm el 65% dels cítrics valencians, per això a la resta de senadors d’altres territoris no els pica i, malauradament, els  senadors del PP, PSOE Ciudadanos i Podemos del PV també ens han donat l’esquena en les nostres reivindicacions”, ha lamentat el senador.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem