Compromís demana que es protegisca el jaciment romà de Villamargo

  • Vol recuperar i ficar en valor aquest valuós espai abandonat des de que fa quasi 7 anys es va descobrir

VilaWeb

Redacció

18.02.2016 - 12:10

La sectorial de Cultura de Compromís reclama un esforç per recuperar les úniques troballes romanes documentades de la història de Castelló i que ara estan totalment abandonades. Un jaciment de gran importància que no pot continuar fent-se malbé. Com apunta Verònica Ruiz, regidora de Cultura, “les restes estan al descobert, sense protecció i quan plou es deterioren. Hem demanat a Diputació que ens ajude en la redacció del projecte, ells tenen tècnics, i a la Generalitat que implique diners per recuperar i ficar en valor o, com a mínim, per tapar-ho i protegir-lo”.

Han passat set anys de les excavacions que van mostrar la importància de la vila romana i és ben trist haver arribat a aquest nivell de menyspreu per la cultura per part de les institucions que dominava el PP malgrat que anaven a fer el “màxim esforç”. I no és un problema de falta de informació: com explicava la premsa del 21 juliol de 2009, el vicealcalde de Castelló, Javier Moliner, va visitar ahir la zona on s’estan practicant treballs arqueològics al costat de les obres de canalització del barranc de Fraga, propers al Camí de Villamargo. Moliner va estar acompanyat pel regidor de Cultura, Miguel Ángel Mulet. En aquells moments Moliner afirmava que des de l’ajuntament “hem volgut interessar-nos en conèixer més detalls sobre aquestes restes que parlen de la nostra història més antiga i que parla de la tradició i hem demanat a la Conselleria el màxim esforç perquè es pose en valor de la millor manera les restes arqueològiques que apareguen i perquè puguen formar part del patrimoni de la ciutat”.

Compromís entén que Moliner, ara responsable de la Diputació, pot aportar eixe “màxim esforç” que fa set anys demanava als seus companys del PP i que aquests no van escoltar. Per suposat, la Regidori de Cultura ja està apremiant a Conselleria per a que també intervinga. Es tracta, primer, de protegir un jaciment important i, després, si és possible, de ficar-ho en valor com un element de la Via Augusta que discorria per aquesta calçada d’origen iber i que connecta amb altres emplaçaments localitzats a les nostres comarques, cas de la vila de Benicató a Nules, Vinarrajell a Borriana o el Mas d’Aragó a Traiguera.

La reunió de la sectorial també va repassar l’agenda d’actes que s’estan programant a la ciutat i va continuar amb l’anàlisi d’un projecte global profundament renovador dels plantejaments de política cultural.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem