Col·lectius i institucions de Castelló s’uneixen per a commemorar el 25-N

  • Ruiz: “estem convençudes de què per a eradicar la violència masclista hem d’actuar de manera decidida i organitzada”

VilaWeb

Redacció

12.11.2020 - 14:47

La regidora de Feminisme i LGTBI de l’Ajuntament de Castelló, Verònica Ruiz, ha participat en la presentació del programa d’activitats entorn al 25 de novembre, Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència de Gènere. Els col·lectius i les entitats de Castelló que integren La Plataforma per la Igualtat, així com la Diputació, la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives i la Subdelegació del Govern s’ha unit al Servei d’Igualtat d’Oportunitats de Castelló (SIO) per a llançar un programa que inclou una vintena d’actes sota el títol ‘Totes juntes cap al 25 de novembre’. Ruiz ha recordat que la violència de gènere és “l’expressió més brutal de la desigualtat social” i “una violació dels drets humans. L’edil ha fet una crida a la ciutadania per a treballar unida per acabar amb aquesta violència per la qual “no hem de mirar cap un altra banda, ni ser còmplices. Qui decideix negar o difuminar la violència masclista és part del problema”.

Per això el consistori analitza la situació pel que fa a la violència de gènere a la ciutat amb una campanya d’enquestes amb què s’estudiaran els diferents districtes i grups d’edat. Perquè, com ha explicat la regidora, “estem fermament compromeses amb la lluita contra la violència masclista i convençudes de què per a eradicar-la hem d’actuar de manera decidida i organitzada”.

La més espectacular de les propostes que organitza el consistori és l’exposició col·lectiva ‘Ciutat lliure de violència masclista’. Un total de 29 entitats de Castelló han decorat les més de 1.000 casetes de fusta amb què es construirà la ciutat de la mostra. Es podrà visitar el 25 de novembre al Passadís de les Arts, a partir de les 9.00 hores. De vesprada tindrà lloc el Cicle Dona i Cine amb la projecció de ‘La llum d’Elna’ al Teatre del Raval (18.30 hores).

Prèviament, l’Ajuntament de Castelló ha organitzat una exposició sobre els ‘Mites de la violència masclista’ també al Passadís de les Arts. I es pot visitar al Menador Espai Cultural l’exposició d’Amnistia Internacional ‘Dones en Lluita’. S’ha obert ja al públic l’exposició de Fotolateras ‘Llibertat entra fotos’, en la Façana del Mercat. I s’ha ofert al públic la representació teatral de ‘Feminismo para torpes’ a càrrec de Teatro del barrio en el Teatre del Raval (com apart de la programació del Reclam).

Perquè l’eliminació de la violència masclista és un objectiu perenne i transversal, el Servei d’Igualtat d’Oportunitats treballa durant tot l’any per combatre aquesta xacra amb un programa integral per centre educatiu que inclou taller de prevenció de violència masclista per l’alumnat de Secundària i tallers de coeducació per a l’alumnat de l’última etapa de Primària.

La vicepresidenta de la Diputació de Castelló, Patricia Puerta, ha intervingut en la presentació per detallar la programació de l’administració per a la jornada. Han organitzat una conferència amb un posterior col·loqui amb les Towanda Rebels sobre ‘Els reptes de la quarta ona’ (19 de novembre a les 18.00 hores, en la sala de recepció de la Diputació). a Des de l’ens provincial s’han programat altres activitats com el lliurament dels premis de la ‘X Edició del Concurs Rocío López Agredano’ (25 de novembre) .

Al matí es farà la lectura del manifest del 25-N (25 de novembre a les 11.30 hores, en la plaça de les Aules). I, finalment, la Diputació durà a terme l’espectacle ‘De portes cap a dins’ (12.00 hores a la plaça de les Aules). La Subdelegació de Castelló il·luminarà la seua façana en record a les víctimes de violència masclista (del 2 al 30 de novembre). A banda, realitzarà un minut de silenci el propi 25 de novembre a les 12.00 hores i, el dia següent, lliurarà els premis de la 2ª Edició del Concurs de Dibuix Contra la Violència de Gènere (18.00 hores a la Subdelegació de Castelló)

CCOO ha programat la ‘Presentació de les seus segures’, a càrrec de Cloti Iborra i Alcaraz (23 de novembre a les 11.00 hores a la plaça de les Aules). Adona’t ha organitzat una xerrada sota el nom d’’Igualtat inclusiva, cap a una nova llei valenciana d’igualtat’, a càrrec de Vicenta Tasa Fuster i Alicia Villar Aguilés (25 de novembre a les 18.30 hores al Museu de Belles Arts).

El Liceu de Dones oferirà una jornada de debat feminista, que raonarà sobre: Víctimes de Violència de Gènere en l’àmbit jurídic, a càrrec d’Ana Beltran i Andrea Planchadell; Aspectes Psicològics de la violència de gènere, a càrrec de Gema Peiró; i, sobre l’Agència de les dones víctimes de violència de gènere, a càrrec de Pilar Domínguez Castillo i Mª Dolores Manzano (28 de novembre d’11.00 a 14.00 hores a Museu de Belles Arts). Finalment, la Intersindical de Dones ha ideat una recollida de propostes didàctiques al voltant del 25 de novembre.

A més a més, la Fundació Isonomia ha organitzat ‘el XVI Seminari Internacional contra la Violència de Gènere. Igualtat de Gènere i Violències contra les dones en contextos de crisi i emergències’ (4 i 5 de novembre de 09.00 a 18.00 hores, telemàtic).

Segons l’última actualització del govern central sobre el balanç de víctimes de violència de gènere, hi ha un total de 1.073 víctimes mortals des de 2003 (any des del qual es comencen a recollir dades). Només enguany, es coneixen 40 víctimes mortals per violència masclista en tota Espanya, de les quals cinc corresponen al País Valencià. En eixe sentit, Castelló commemora el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència de Gènere, perquè «no volem perpetuar una situació que vulnera de manera tan flagrant els drets de les dones, especialment, el dret a la vida».

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem