Castelló transformarà el Caminàs en un corredor verd per als vianants i ciclistes

  • L'alcaldessa destaca una injecció econòmica de 4,2 milions a través l'estratègia Edusi Transforma Castelló per a potenciar l'ús lúdic d'aquest camí històric

VilaWeb

Redacció

24.10.2018 - 15:49

Castelló ha redactat un projecte de remodelació integral del Caminàs entre Sant Jaume de Fadrell i la Basílica del Lledó per a transformar-lo en un corredor verd que connecte el patrimoni cultural de les seues ermites, afavorisca la mobilitat sostenible i promoga la recuperació de camins històrics. L’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha anunciat una inversió de 4,2 milions a través de l’estratègia Edusi Transforma Castelló, cofinançada entre l’Ajuntament de Castelló i els fons europeus Feder, en un projecte que es preveu licitar aquest mateix any.

Marco ha presentat, al costat del regidor d’Ordenació del Territori, Rafa Simó, el projecte per a potenciar l’ús social de 4,8 quilòmetres del Caminàs i uns altres 2 quilòmetres més de camins adjacents, com Vinamargo o el Camí Vell del Mar, i ha citat aquesta actuació “com a exemple del nou model urbanístic que s’està impulsant amb la redacció del pla general, que aposta per incrementar la qualitat de l’espai públic i recuperar espais per a la ciutadania”.

La remodelació integral del camí Caminàs inclou la creació d’un carril bici i passeig per als vianants entre l’ermita de Sant Jaume de Fadrell i la basílica del Lledó; servirà per a millorar la xarxa de drenatge; incorporarà mobiliari urbà adaptat a l’objectiu de promoure el seu ús social; incorporarà senyalització per a posar en valor el patrimoni cultural existent i millorarà l’entorn d’aquests espais patrimonials, en concret de les ermites de Sant Jaume de Fadrell, Sant Josep, Sant Pere i Sant Isidre i de la basílica del Lledó. També s’inclou la reparació i reforç de ferms actuals, la pavimentació de les diferents franges (asfalt, carril-bici i per als vianants), jardineria, reg, generació de zones de descans amb arbrat, enllumenat i senyalització.

Aquesta obra, cofinançada al 50% per l’Ajuntament de Castelló i els fons Feder, “protegirà, fomentarà i desenvoluparà el patrimoni cultural i natural existent; potenciarà la creació de nous corredors verds, promourà una mobilitat més sostenible i permetrà rehabilitar un entorn que a més de les permetes també inclou un altre element cultural singular com són les ruïnes romanes de Vinamargo”.

El Ministeri d’Hisenda ja ha validat el finançament d’aquesta intervenció integral en el Caminàs a través de dues operacions Edusi: la connexió ciclista i per a vianants del Camí Caminàs, que suposarà una inversió d’1 milió de de euros, i la via verda per a la connexió de les ermites adjacents al Caminàs i la millora del seu entorn, que absorbiran els 3,2 milions d’euros restants del global de la inversió. El projecte ja està redactat pel que es licitarà en les pròximes setmanes amb l’objectiu que les obres s’inicien en el primer semestre de 2019. El període d’execució estimat, des de la signatura de l’acta de replanteig, és de 10 mesos.

La primera edil ha defensat, a més, que la rehabilitació d’un entorn cultural i natural tan pròxim a la ciutat i promoure el seu ús social persegueix un objectiu addicional però igualment important com és “incrementar el nombre de visitants que són atrets a les ciutats per l’atractiu del seu patrimoni històric, artístic i cultural”.

La transformació del Caminàs en un corredor verd pretén invertir el pes del tràfic rodat actual en favor de la connexió per als vianants i cicloturista. “La intervenció urbanística pretén convertir el Caminàs en una zona lúdica de passeig i cicloturista, potenciant els entorns de les ermites, configurant un complement a les vies ciclistes i per a vianants ja existents en les rondes de circumval·lació”, ha destacat el regidor d’Urbanisme i Mobilitat, Rafa Simó.

“Aquesta transformació integral exemplifica un model urbanístic que humanitza la ciutat, contribueix a recuperar espais per a la ciutadania i ofereix noves oportunitats de millora de la qualitat de vida”, ha defensat l’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco.

El projecte encaixa amb dos dels objectius de l’estratègia Edusi Transforma Castelló: afavorir la mobilitat sostenible i conservar el medi ambient i promoure l’eficiència dels recursos. A més de la remodelació integral del camí Caminás, dins de l’estratègia Edusi Transforma Castelló ja s’ha completat la instal·lació de plataformes accessibles en parades de bus, està en execució la construcció de nou pont sobre el riu Sec i l’ampliació de la xarxa de carrils bici amb més de 5 quilòmetres de noves vies ciclistes i s’ha licitat la plataforma multi-agència per a optimitzar la gestió de tots els recursos de l’àrea de Seguretat Pública.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem