20.06.2021 - 14:57
L’últim Consell de Participació Ciutadana celebrat al centre Urban de Castelló ha inclós la presentació a les entitats integrants del Pla Local de Residus. L’Ajuntament de Castelló ha recollit propostes per millorar el servei de gestió de residus a la ciutat i implicar a les entitats i associacions veïnals, mitjançant una dinàmica participativa.
La sessió s’ha centrat en quatre eixos temàtics, més altres aportats per les persones participants. En primer lloc, s’ha tractat l’eix sobre consum responsable, prevenció i reutilització. Just després, s’ha treballat sobre la millora en la gestió de residus i, a continuació, sobre la transparència i la sostenibilitat econòmica en la gestió dels residus. Finalment, s’ha treballat en l’eix d’educació ambiental. Per tal de ampliar la informació i atendre les suggerències, les associacions repartiran enquestes entre les persones associades.
“Gràcies a la col·laboració ciutadana, Castelló hui és més sostenible i amb la seua col·laboració podrem també continuar avançant” ha afirmat el regidor de Reciclatge i Gestió de Residus, Ignasi Garcia. L’edil ha incidit en que “les dades recollides en la fase de diagnòstic del Pla Local de Residus confirmen que hem avançat molt però també que hem de seguir treballant per reciclar més i millor”. D’aquesta manera, Garcia ha agraït la predisposició de les entitats per a participar en la proposta de millores i en la recollida d’informació directa de la ciutadania.
Per la seua banda, el regidor de Participació Ciutadana, Francesc Mezquita ha afirmat que “les associacions són els canals de transmissió per fer arribar les suggerències de la societat a l’administració pública”. Per a Mezquita “les entitats veïnals i les associacions en general realitzen una tasca imprescindible en la millora de la nostra ciutat”. L’edil ha incidit en què “les persones que participen en les organitzacions ho fan dedicant part del seu temps personal”, fet pel qual “des de l’Ajuntament volem agrair la seua aportació a la ciutadania” ha sentenciat el regidor.
A més de les dinàmiques participatives, els i les representants de les associacions van conèixer el diagnòstic que l’empresa Imedes ha elaborat com a punt de partida del Pla Local de Residus. Entre les dades més significatives, s’observa que les fraccions d’envasos lleugers i de vidre tenen una dotació de contenidors per damunt de la mitjana autonòmica, mentre la fracció de paper i cartró deuria intensificar dita dotació. Actualment, Castelló disposa de 1.112 dipòsits corresponents a la matèria orgànica, recollida la qual es va iniciar el setembre de 2020. El pla inclou una guia de suport a la ciutadania per conscienciar i acompanyar l’educació ambiental, així com aportar transparència pel que respecta al servei de Gestió de Residus.
El Pla Local de Residus busca millorar el servei de la recollida, fet per al qual comptarà amb la participació de les entitats veïnals, les associacions, comerços locals i els negocis hostalers. El document té com a objectiu reforçar el reciclatge a la ciutat, facilitant les eines i els recursos al veïnat per fer més efectiu el servei. L’Ajuntament de Castelló ampliarà les illes de contenidors de reciclatge i li donarà prioritat al contenidor marró, corresponent a la matèria orgànica.
Cal recordar que l’elaboració del Pla Local de Residus de Castelló ha significat, a més, la creació d’ocupació. L’Ajuntament s’ha assegurat la contractació persona titulada en enginyeria com a responsable del correcte desenvolupament del Pla. L’equip de treball el completen una persona tècnica d’enginyeria industrial amb especialitat en gestió de residus, un o una professional de la biologia i un o una professional de les ciències econòmiques i l’administració i direcció d’empreses, a més d’un advocat o advocada.
El Pla Local de Residus està dirigit a assolir els objectius quantitatius i qualitatius estatals i comunitaris establits en la Llei 22/2011 de residus i les seues respectives modificacions, així com el Pla Estatal Marc de Residus i el Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana (PIRCV). Addicionalment, ha de preveure l’adequació a allò indicat en les noves directrius del Parlament Europeu i del Consell de 30 de maig de 2018, del paquet d’economia circular.