23.05.2020 - 15:08
Els tres grups de l’Acord de Fadrell i membres del govern de l’Ajuntament de Castelló han impulsat una moció que finalment esdevindrà declaració institucional per a que el consistori s’adherisca a l’Aliança Europea per a la Recuperació Verda (Green Recovery Alliance), una iniciativa sorgida del Parlament Europeu per tal que «els governs de la Unió tinguen en compte les inversions verdes i criteris per a la sostenibilitat i el medi ambient en les estratègies que es duguen a terme per a reconstruir l’economia després d’aquest període de recessió provocat per la COVID-19».
Amb l’aprovació d’aquesta proposta, el de Castelló es convertirà en el primer consistori de l’Estat a sumar-se a l’Aliança, un tràmit que ja ha aprovat la Diputació de Castelló per unanimitat aquesta mateixa setmana. Els tres partits consideren que aquests valors estan en consonància amb «el compromís per la sostenibilitat i la responsabilitat social de la institució» i apunten a que «la captació de fons europeus pot estar condicionada pel compliment d’aquests compromisos», com un dels motius per a l’adhesió.
Com ha explicat el portaveu del grup municipal de Compromís per Castelló, Ignasi Garcia, «el medi ambient no pot ser, una vegada més, el principal damnificat d’aquesta crisi». «No ens podem oblidar del model de desenvolupament que volem per a deixar un món net a les noves generacions i aquesta ha de ser una oportunitat per canviar cap a un model respectuós amb el planeta», ha assegurat el regidor, qui ha agraït que «tots els grups municipals hagen estat responsables i hagen donat seu suport a una iniciativa imprescindible per a la supervivència».
El portaveu del grup municipal socialista, José Luis López, considera que “amb aquesta iniciativa, afermem el nostre compromís per avançar en una reconstrucció que tinga com a pilars un model més inclusiu i sostenible, en el qual prevalguen la responsabilitat social i els valors ecològics per a reactivar l’economia davant la crisi actual”.
El portaveu de Podem-EUPV, Fernando Navarro, ha subratllat que l’adhesió de Castelló a l’Aliança per a la Recuperació Verda reforça les polítiques de transició ecològica “com a palanca de reactivació econòmica a la ciutat”, i ha ressaltat que les polítiques i inversions de “descarbonització, d’energies renovables, de rehabilitació sostenible i de reactivació agrària no sols són una necessitat per a lluitar contra el canvi climàtic sinó que es presenten com un dels sectors econòmics amb més capacitat de reactivació econòmica”.
Recentment, França i Alemanya han anunciat una iniciativa conjunta per a reactivar l’economia de la Unió Europea que consistiria en la creació d’un fons dotat de 500.000 milions d’euros, dels quals es beneficiarien principalment “els sectors i països més afectats” per la crisi sanitària. Este fons tindrà com a objectius reforçar la sobirania sanitària de la Unió Europea, reactivar l’economia, accelerar la transició ecològica i digital i reforçar la sobirania econòmica i industrial. És per això que tant, l’arribada d’aquest fons, com d’altres de la Unió Europea, estarà condicionada a l’impuls d’una transició cap a una economia construïda entorn a principis ecològics per part de les administracions