20.01.2021 - 16:42
La Regidoria de Transició Ecològica de l’Ajuntament de Castelló portarà al Ple Municipal de dijous 28 de gener la proposta d’inclusió de l’Ajuntament en la Xarxa de Ciutats d’Agroecologia per continuar avançant en la posada en valor de l’entorn agrari de la ciutat, la sobirania alimentària i consums saludables i de proximitat.
«La Xarxa de Ciutats per l’Agroecologia es va crear en 2018 per posar en comú polítiques públiques municipals de conservació i dinamització agrària i de foment d’hàbitats de vida més saludables i sostenibles. En el programa de govern de l’Acord de Fadrell tenim l’objectiu de desenvolupar el Parc Agrari com a projecte de sobirania alimentària, promoció de producte de quilòmetre zero i protecció del territori. I sent part d’esta xarxa podrem nodrir-nos d’altres experiències útils per avançar en eixa direcció», explica el regidor de Transició Ecològica, Fernando Navarro.
L’Ajuntament de Castelló va remetre a la Xarxa de Ciutats per l’Agroecologia el seu programa de polítiques en matèria d’agricultura fa uns mesos i la Mesa Tècnica de l’entitat va aprovar la proposta i l’adhesió durant el passat mes de novembre. Amb l’aprovació plenària, l’ens local completarà el procés.
«Afrontem una crisi climàtica i sanitària que ha posat de manifest la necessitat d’impulsar models de consum més saludables i respectuosos amb nostre entorn natural. Els objectius de legislatura del govern municipal coincideixen amb els compromisos del Pacte de Política Alimentària. Urbana de Milà, un protocol internacional en matèria alimentària signat en 2015 i que integra a més de 100 ciutats amb la finalitat de promoure models alimentaris sostenibles que garantisca un consum saludable, protecció de la biodiversitat i evite el malbaratament d’aliments. Este any Barcelona és Capital Mundial de l’Alimentació i la Xarxa per l’Agroecologia ens servirà especialment per conéixer polítiques de tot el món», explica Navarro.
Entre altres fins de la Xarxa de Ciutats per l’Agroecologia destaquen el foment de l’agricultura periurbana, el suport a les bones pràctiques agronòmiques i la comercialització local, conscienciació de la valoració del treball agrícola i el desenvolupament de sistemes sostenibles.
La Regidoria de Transició Ecològica té en projecte el Pla de Reactivació Agrària que contempla una nova normativa del banc de terres que dinamitze horts abandonats i estimule l’interés de nous productors, i la posada en marxa de canals curts de comercialització.