17.03.2021 - 16:09
L’Ajuntament de Castelló, a través del Planetari, i la Ciutat de les Arts i les Ciències SA (CACSA), han renovat fins a 2023 el conveni de col·laboració signat en 2019 per al foment i intercanvi d’experiències en els camps de la cultura i la ciència. Un acord per mitjà del qual totes dues parts estableixen una col·laboració en els camps d’interés comú, estrenyen relacions, uneixen esforços i impulsen la seua vinculació científica i tècnica. Així, el Planetari i CACSA es comprometen a cooperar en l’intercanvi d’exposicions temporals i a desenvolupar exposicions i espectacles sobre temàtiques d’interés per al Planetari.
L’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, i el secretari autonòmic de Turisme i president del Consell d’Administració de la Ciutat de les Arts i les Ciències, Francesc Colomer, han signat la pròrroga del conveni i han donat a conéixer els detalls del mateix de manera telemàtica, acompanyats per la regidora de Cultura de l’Ajuntament, Verònica Ruiz. “El Planetari és el centre de divulgació científica dependent de l’Ajuntament, amb especial atenció a l’astronomia, en el qual es desenvolupen activitats amb l’objectiu de cobrir les necessitats culturals, d’educació, formació i d’oci de la població local i dels turistes, i volem continuar potenciant-ho a través d’aquesta mena de convenis perquè siga un referent en la matèria”, ha explicat Marco.
El secretari de Turisme, per part seua, ha indicat que “amb la revàlida d’aquest conveni, continuem reforçant les sinergies entre la ciutat de les Arts i les Ciències i el Planetari per a continuar col·laborant i impulsant junts accions, activitats i projectes de divulgació científica”.
La regidora de Cultura, Verònica Ruiz, ha posat en valor el projecte del Planetari per a “crear una programació diversa, amb activitats familiars, però també per a persones adultes i amb un gran nivell d’especialització, una programació que connecta el públic amb la ciència i que sempre dóna a conéixer el patrimoni i cultural natural de Castelló”. “Enguany, el Planetari celebra 30 anys de dedicació en la divulgació i ho fa amb multitud de propostes que ho consoliden com a referent en la vida cultural de la ciutat i també com a valor segur per a la promoció de Castelló a l’exterior”, ha explicat.
Ruiz ha destacat que l’acord signat hui permetrà “sumar recursos i sinergies per a expandir l’agenda d’activitats del Planetari” i ha posat com a mostra d’aquestes activitats “l’exposició sobre el planeta Mart que esperem poder obrir al 2022 i que complementarem amb activitats pròpies sobre astronomia i investigació espacial”.
Accions en matèria de turisme
D’altra banda, l’alcaldessa també ha posat l’accent en l’aposta pel turisme com a sector estratègic en l’economia local, malgrat la pandèmia i les restriccions derivades de la mateixa per a la protecció de la salut. En aquest sentit, cal destacar les últimes actuacions dutes a terme des del consistori en matèria turística, entre elles la sol·licitud que Escala a Castelló siga declarat Esdeveniment d’Excepcional Interés Públic. Una petició que Marco va traslladar a la ministra de Turisme, Reyes Maroto, durant la seua visita a Castelló el passat 22 de febrer. Aquesta declaració que permetria l’aplicació d’incentius fiscals per a les empreses que col·laboren tal com s’ha fet en altres grans esdeveniments d’àmbit nacional. Precisament sobre Escala a Castelló, si la situació epidemiològica ho permet, la previsió és que la pròxima edició es puga celebrar a l’octubre.
Una altra de les accions que ha enumerat Marco, en aquest cas com a aposta pel turisme sostenible, que cuida de la salut de les persones i del planeta, és la sol·licitud que la platja del Serradal forme part d ella Xarxa de platges sense fum de la Comunitat Valenciana. Així s’avança en la posada en valor del patrimoni natural i en la protecció de la biodiversitat del Serradal, que va ser declarada en 2019 microreserva de flora per a protegir l’únic sistema dunar de Castelló.
A més, l’alcaldessa ha posat en valor l’entrada de Castelló en la Ruta Europea de la Ceràmica, sent la primera ciutat espanyola a formar part d’aquesta xarxa, sumant-se a les ciutats de Faenza (Itàlia), Limoges (França), Höhr-Grenzhausen (Alemanya), el Museo Princenhof de Delft (Països Baixos) i Museo Porzellanikon de Selb (Alemanya). “Castelló té un patrimoni ceràmic de rellevància i amb l’entrada en la Ruta Europea de la Ceràmica, projectem aquesta riquesa cultural com ben turístic”, ha apuntat.
Altres accions realitzades en els últims mesos, són l’obertura d’una oficina de turisme en l’estació de trens, convertint-se així en un nou punt estratègic d’informació turística que dóna visibilitat a l’oferta de Castelló i a tot el que pot oferir, des de patrimoni a gastronomia, platges, festes, esports i múltiples experiències. I a destacar també l’adhesió de Castelló a la Xarxa de Ciutats AVE, que permet donar a conéixer el producte turístic avançar en el posicionament turístic de la ciutat.
Marc, d’altra banda, ha reconegut l’esforç dels sectors turístic i cultural en aquest any de pandèmia i ha recordat la línia d’ajudes al comerç, l’hostaleria i l’oci nocturn, amb una quantia total de 1,4 milions d’euros impulsada des de l’administració municipal per a contribuir a pal·liar els efectes de la covid-19. Se sumen enguany els 5,5 milions d’euros que es distribuiran a través del Pla Resistir als sectors més afectats per la pandèmia i altres accions que ajuden a minimitzar les conseqüències econòmiques derivades de la crisi del coronavirus, com la suspensió de la taxa d’ocupació de la via pública per instal·lació de taules i cadires, i les autoritzacions per a poder ampliar terrasses.