21.12.2021 - 18:42
La campanya de renaturalització del litoral per a millorar l’hàbitat del corriol camanegre impulsada per la Regidoria de Transició Ecològica de l’Ajuntament de Castelló, en col·laboració amb SEO Bird Life, ha permés recuperar aquest any població del corriol camanegre, una espècie essencial per a mostrar la conservació de les platges i que el Llibre Roig del Ministeri de Transició Ecològica i la societat ornitològica l’acaben d’incloure en la categoria d’espècie amenaçada en perill d’extinció.
“En 2019 es va aprovar la declaració de la reserva de flora a la platja del Serradal i després d’aquesta fita vam decidir participar en aquest projecte de SEO Bird Life com una oportunitat per a recuperar el corriol i millorar la conservació de les nostres platges. 2020 va ser un any molt dolent amb el pas del temporal Glòria, que va afectar a l’espai de nidificació i va provocar una baixada en la mateixa. La campanya ha permés recuperar este any les xifres i s’ha començat a generar un moviment ciutadà preocupat a cuidar les platges”, ha afirmat el regidor de Transició Ecològica, Fernando Navarro, durant la presentació del balanç d’actuacions d’aquesta iniciativa al costat de la tècnica de SEO Bird Life, María Anton.
SEO Bird Life va començar el projecte de renaturalització en 2019 en l’Albufera i enguany el va estendre a platges de Castelló i València, amb l’objectiu de virar el declivi de la població del corriol, que en els últims anys havia descendit 70% en la Comunitat Valenciana, “per un ús poc respectuós amb el medi ambient, un desenvolupament urbanístic intens i una flora invasora”, ha explicat la responsable del projecte de SEO Bird Life, que ha subratllat que el corriol és una “au paraigua” per a protegir les platges i els seus sistemes dunars, una conservació que és important, ha sostingut, per a mantindre la biodiversitat i frenar les inundacions. “És un bioindicador de la salut de les platges, si el corriol desapareix també desapareixen les platges”, ha ressaltat.
L’informe ha posat de manifest que les actuacions dutes a terme han aconseguit augmentar la població del corriol en 2021, amb 11 parelles (10 en el Serradal i una al Pinar) i 14 nius. En 2020 només es van identificar entre 6 i 9 a conseqüència del temporal Glòria. La campanya ha aconseguit recuperar els números d’anys anteriors i si se segueix en la mateixa línia es continuarà millorant, tenint el Serradal una capacitat d’albergar 40 parelles, ha assenyalat.
La proposta ha dut a terme accions de conservació, jornades de sensibilització ciutadana i ha creat un grup de voluntaris amb 12 integrants que durant el període de nidificació es va encarregar d’aconsellar als vianants sobre bones pràctiques per a evitar afeccions en l’au.
Entre altres intervencions, durant aquest exercici s’han retirat 31 quilos de residus, s’han depositat en peus d’arena restes orgàniques d’origen marí , s’han eliminat 30 quilos d’espècies de flora invasora, i s’ha plantat flora autòctona en 10.000 metres quadrats de platja, sent una de les mateixes una espècie en perill d’extinció en existir només a Castelló, Almenara i Eivissa.
També s’ha instal·lat nova senyalització en el Serradal i un tram de talanquera a la platja del Pinar per a propiciar una zona de nidificació, a més d’en la reserva del Serradal. I s’han realitzat xarrades de sensibilització amb ciutadans i amb la unitat de protecció ambiental de la Policia Local.