03.02.2021 - 18:30
El Consell Municipal d’Igualtat d’Oportunitats entre Dones i Homes s’ha reunit coincidint amb la celebració del Dia Europeu per la Igualtat Salarial. La trobada ha servit per a presentar les línies pressupostàries del l’àrea de Feminismes i LGTBI en 2021, amb una clara aposta pels programes educatius i les campanyes de sensibilització sobre la igualtat i altres de prevenció de violència masclista.
El vora mig milió d’euros del pressupost total de l’àrea és el resultat de la suma de les accions que portarà a terme de la regidoria de Feminismes i LGTBI (440.540 euros) i les subvencions previstes per a entitats feministes que complementen les polítiques municipals (65.000 euros). Així ho informat la regidora de l’àrea i presidenta del consell, Verònica Ruiz, qui ha confirmat la necessitat “de tindre eines i recursos per a fer front a una crisi econòmica i social que pot afectar més les dones si no creem mecanismes de protecció que protegisquen els perfils més vulnerables”.
Ruiz ha destacat de la gestió del Servei d’Igualtat d’Oportunitats (SIO) de Castelló l’ampliació de serveis com l’Escola de Matí i Vesprada i ha reconegut “el treball compromés de l’equip municipal, sempre en contacte i col·laboració constant amb totes les entitats de la ciutat que ens ajuden a treballar per una igualtat real”.
Així doncs, durant l’any 2021 Castelló impulsarà de nou programes de formació en matèria de gènere amb patis psicoeducatiu i tallers de coeducació. En el marc del Consell Municipal d’Igualtat d’Oportunitats entre Dones i Homes, també s’han exposat tallers de prevenció als Instituts, orientats a sensibilitzar l’alumnat respecte a la tracta de dones. D’altra banda, el consistori ha informat de les campanyes de sensibilització sobre diversitat sexual i LGTBI.
Un altra dels reptes de 2021 és la finalització del I Pla Municipal LGTBI, un document que es realitzarà en col·laboració amb els serveis municipals i els col·lectius LGTBI. El Ple donarà llum verda al text definitiu que farà de Castelló una de les ciutat pioneres en aquesta matèria.
Entre els programes de sensibilització, també s’inclou la celebració del dia 8 de març, la qual s’adaptarà a les mesures sanitàries pertinents. En eixe sentit, es realitzaran exposicions i concerts i una campanya publicitària (sempre que la situació sanitària ho permeta) a les xarxes de transport públic promourà el missatge de la igualtat. Igualment s’adaptarà a la situació sanitària tant la selecció de la premiada com el lliurament del Premi Olímpia.
El consell d’igualtat ha servit també per donar a conèixer el nou servei d’atenció psicològica per a dones víctimes de violència de gènere del SIO. L’atenció presencial es fa a la seu del SIO amb cita prèvia, els dilluns i els dimecres de 10.00 a 17.00 hores. Cal assenyalar que s’atendrà a víctimes de violència de gènere, tant si ho són en l’actualitat o ho han sigut en el passat, sense necessitat d’haver denunciat.