Castelló prioritza la creació d’ocupació en la licitació de la millora de l’avinguda Lledó

  • L'Ajuntament preval els criteris socials i d'igualtat en els plecs de contractació del projecte aprovats avui en junta

VilaWeb
Redacció
25.03.2021 - 17:01
La Junta de Govern Local de l’Ajuntament de Castelló ha aprovat  l’avantprojecte de millora de la mobilitat per als vianants i ciclista de l’avinguda Lledó, que queda incorporat com a annex al plec de prescripcions tècniques que han de regir el contracte de la redacció del projecte i execució de les obres. Un expedient de contractació que també s’ha aprovat en la junta, amb un pressupost de 3,3 milions d’euros, cofinançats al 50% amb fons europeus, i un termini d’execució de 13,5 mesos, iniciant així el procediment d’adjudicació.

La remodelació de Lledó inclou criteris d’adjudicació singulars en la contractació, prevalent la reducció del termini d’execució de les obres; la creació d’ocupació per a persones amb dificultats d’accés al mercat laboral; l’impacte de la perspectiva de gènere; i l’ampliació de la garantia. També es valorarà la reducció del pressupost de licitació de l’obra, encara que no serà en aquest cas un factor preponderant.

«La contractació de la millora de l’avinguda Lledó inclourà una sèrie de criteris socials d’adjudicació. Entre ells, la incorporació de la perspectiva de gènere o la reducció del termini d’execució de les obres, que incentivarà la contractació de més personal i que reduirà l’afecció de les obres generant així menys molèsties als veïns i els comerciants. També es fomenta la creació d’ocupació per a persones amb dificultat d’accés al mercat laboral», ha detallat l’alcaldessa, Amparo Marco. «La remodelació serà així exemple de transformació urbana sostenible i també contribuirà a la creació d’ocupació i a pal·liar els efectes socials i econòmics de la pandèmia a Castelló a través dels seus criteris de valoració», ha destacat.

Respecte al criteri de reducció del termini d’execució de les obres, s’estima que puga potenciar un major foment de l’ocupació, ja que implica que perquè les obres s’escometen en un període de temps inferior, es necessite incrementar el nombre de persones a contractar. Per això es valorarà la contractació de més persones en general i especialment de més persones amb dificultats d’accés al mercat laboral. En aquest sentit, es fomentarà la contractació de persones que es troben en situació de desocupació de tres mesos com a mínim o siguen demandants de primera ocupació; les persones amb discapacitat igual o superior al 33%; joves entre 18 i 25 anys; perceptors de rendes mínimes d’inserció; dones víctimes de violència masclista; i persones sense llar, en procés d’acompanyament social per recursos públics.

D’altra banda, s’incorpora la importància de mesurar l’impacte de la perspectiva i l’enfocament de gènere. Així, s’estableix el perfil professional amb una formació mínima determinada en gènere que emetrà un informe que avalue aquest impacte en l’execució de l’obra, com així ho recomana la Unió Europea per als projectes cofinançats.

Un altre dels criteris d’adjudicació, relacionat amb la qualitat, és l’ampliació de la garantia més enllà de l’exigida per llei i d’aquesta manera l’empresa constructora serà responsable de qualsevol possible inconvenient motivat per la seua execució durant un major termini.

La reforma de Lledó és un projecte dissenyat de manera col·laborativa, incorporant més del 90% de les propostes sorgides del procés participatiu previ, que té com a objectiu ser un exemple replicable de transformació urbana sostenible que situe a Castelló com a ciutat pionera a fer un urbanisme de qualitat basat en criteris de canvi climàtic i alineat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

La intervenció té com a objectiu la millora de la mobilitat per als vianants i ciclista mitjançant la remodelació completa de la secció viària per a la reducció de la pressió del vehicle privat i de les emissions de CO₂. A més, incorpora altres objectius com la creació d’un itinerari segur, l’accessibilitat universal, la millora de la biodiversitat i de les solucions naturals per a la gestió sostenible de l’aigua o la creació d’un espai saludable i de benestar, tenint en compte impactes relacionats amb la mobilitat, medi ambient, salut urbana i aspectes socials.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any