03.09.2019 - 19:05
L’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha presentat aquest dimarts el protocol d’actuacions per pluges 2019/2020 i ha destacat les actuacions en la xarxa d’infraestructures hidràuliques per 1,9 milions d’euros en 2019 que han permés optimitzar la resposta davant episodis de gota freda o pluges torrencials. Marco ha estat acompanyada per l’edil de Transició Ecològica, Fernando Navarro, tècnics municipals i representants de l’empresa concessionària del servei, Facsa.
L’objectiu fonamental d’aquest protocol d’actuacions, elaborat per l’Ajuntament de Castelló, és establir les mesures de prevenció i els procediments d’actuació dels equips i sistemes d’evacuació d’aigües d’escolament, principalment en episodis de pluges torrencials o de gota freda en Castelló.
Per això, Marco ha recalcat la importància de revisar any rere any aquest pla d’actuació, així com d’abordar les millores necessàries en la xarxa d’infraestructures per a optimitzar la resposta i incrementar la capacitat d’evacuació de les aigües. “Portem ja invertits més de 5 milions d’euros en obres antiinundacions des de 2015”, ha indicat.
Marco ha explicat que enguany està previst executar inversions per 1,9 milions d’euros, de les quals ja s’ha executat el 50%. En concret, s’han finalitzat actuacions per un total de 882.574 euros. La major part de la inversió (799.569,27 euros) s’ha realitzat en la séquia l’Obra i en la de La Ratlla. L’edil de Transició Ecològica, Fernando Navarro, ha apuntat que aquestes obres han permés incrementar la capacitat d’evacuació en 2 metres cúbics més per segon.
També s’han finalitzat obres de millora en les estacions de bombament d’aigües residuals núm.4 (séquia Motor) i en la de Pins I, per 39.029,35 i 43.976,35 euros respectivament.
Marco ha destacat que, per a continuar millorant la resposta davant les pluges, hi ha prevista fins a final d’any una inversió de 976.139 euros en les estacions de bombament de la Plana i Ferrandis Salvador I, a més de la implantació de clavegueram a la urbanització Los Angeles.
El protocol d’actuacions per pluges contempla diferents escenaris que abasten actuacions tant en temps sec com en pluges, i que varien també en funció de la quantitat d’aigua caiguda: des de 10 litres per metre quadrat o més de 30 litres i amb pluges torrencials.
En aquest sentit, el regidor de Transició Ecològica, Fernando Navarro, ha destacat que la capacitat d’evacuació dels diferents equips i dispositius del protocol antiinudacions de l’Ajuntament de Castelló aconsegueix els 32,8 metres cúbics per segon. Sobre aquest tema ha subratllat que l’última obra de millora en les séquies de l’Obra i la Ratlla, valorada en 799.569 euros, ha incrementat el seu nivell d’alleujament dels 2 als 4 metres cúbics per segon.
Navarro ha subratllat que el protocol activa 28 actuacions a partir de la caiguda de 10 litres per metre quadrat, que ascendeix a un total de 35 (set procediments més) quan les precipitacions superen els 30 litres per metre quadrat.
L’Ajuntament de Castelló disposa, per a l’activació i supervisió del protocol, de mitjans propis així com dels mitjans materials i professionals empleats per part de Facsa, l’empresa concessionària. En concret, Castelló disposa de 12 estacions de caragol d’Arquimedes d’evacuació d’aigües pluvials, 143 bombes d’evacuació, 28 grups electrògens i 34 comportes. La capacitat total d’evacuació diària és de 2,8 milions de metres cúbics.
Per part seua, l’empresa compta amb 3 vehicles tot terreny, dos vehicles industrials lleugers, bombes auxiliars i d’acovardisca de diverses potències i cabals, una flota de 7 camions de neteja de clavegueram, així com 20 professionals per a actuar davant qualsevol emergència.
El regidor de Transició Ecològica ha ressaltat a més que el “canvi climàtic agreujarà les èpoques de plutges torrencials”. “Això ens obliga a millorar el protocol i garantir que els mecanismes s’adapten als temporals”, ha dit.