07.11.2019 - 16:28
L’Ajuntament de Castelló ha participat en el desenvolupament del Gran Simulacre de 2019, organitzat aquest dijous per l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències (AVSRE), amb l’objectiu de posar en pràctica els protocols d’actuació i de coordinació entre els diferents efectius dels diferents organismes implicats davant una emergència.
L’exercici s’ha iniciat a les 10.03 hores amb la simulació d’un camió cisterna que pateix avaria amb fuga de gas propà al costat de la depuradora d’Almassora i que provoca una explosió de part de les instal·lacions de la mateixa amb la consegüent activació del Pla Territorial de la Comunitat Valenciana i els protocols davant risc radiològic, bacteriològic i químic. Aquest simulacre d’accident ha implicat la participació de la corporació municipal de Castelló, els Serveis Municipals del Servei de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament, la Policia Local i l’Agrupació Local de Voluntariat de Protecció Civil de Castelló de la Plana (ALVPCCS).
“És un simulacre important perquè ens posa en una situació real d’una emergència a la qual hàgem de fer front. Una vegada se’ns ha comunicat, hem constituït el CECOPAL i posat en marxa el nostre Pla Municipal enfront d’Emergències”, ha indicat l’alcaldessa, Amparo Marco.
El simulacre s’ha desenvolupat en quatre escenaris diferents, dos d’ells amb seu a Castelló. El primer s’ha situat en el Centre Integrat Municipal de Seguretat i Emergències (CIMSE), on s’ha constituït el Centre de Coordinació Operativa Municipal (CECOPAL), l’òrgan que assumeix la direcció i coordinació en l’àmbit de la seguretat pública, la Protecció Civil i les emergències. El segon, en el Centre de Turisme (CdT) del Grau, on s’establirà el Centre d’Atenció a Familiars (CAF) per a simular l’atenció als familiars de les suposades víctimes.
El simulacre s’ha iniciat a les 10.03 hores i ha estat comunicat instants després a l’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, qui ha activat el Pla Territorial Municipal enfront d’Emergències (PLATEMCAS) en fase de preemergència per la proximitat del sinistre. Paral·lelament, s’ha constituït el CECOPAL a la sala del CIMSE a Tetuan 14. El CECOPAL és un òrgan constituït i dirigit per l’alcaldessa i integrat per un comité assessor format pel regidor de Seguretat Pública i Emergències, Omar Braina, i tots els responsables de la Policia Local, el SPEIS municipal (Servei de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament), Protecció Civil i els tècnics municipals dels àmbits que poden veure’s potencialment afectats com, per exemple, ordenació del territori, urbanisme o mobilitat.
Des del CECOPAL de Castelló s’han fet les tasques necessàries, en coordinació amb el Centre de Coordinació d’Emergències de la Generalitat, per a donar suport a l’emergència a Almassora contribuint amb els efectius del SPEIS, així com el desplegament de la Policia Local i la ALVPCCS en el CAF, situat al Grau de Castelló.
Des d’aquest òrgan s’han dirigit les situacions de la preemergència i decidit les intervencions dels serveis municipals, així com l’ordre de prioritat de les mateixes i les mesures necessàries per a la protecció de les persones i béns.
La participació de Castelló en el Gran Simulacre ha permés la posada en pràctica de protocols de coordinació, comunicació i accions corresponents a aquest àmbit territorial i integrades en el Pla Territorial d’Emergències de la Comunitat Valenciana.