10.02.2020 - 19:31
L’Ajuntament de Castelló opta a nous fons europeus amb els quals continuar transformant la ciutat. Amb aquest objectiu ha registrat ja la sol·licitud de subvencions per a quatre projectes valorats en més de 10,1 milions d’euros: la via verda per als vianants i cicloturista en el camí Caminàs i adjacents, la millora de la mobilitat per als vianants i ciclista de l’avinguda Lledó, l’actuació de millora en el camí de la Ratlla des del camí Serradal fins a la rotonda de la CV-149 i el projecte de servei de transport a demanda en urbanitzacions de muntanya i barris perifèrics.
“La nostra aspiració és captar noves inversions per a projectes estratègics per a la ciutat, amb criteris d’innovació, eficiència energètica, sostenibilitat i accessibilitat, i en aquesta línia estem treballant”, ha explicat l’alcaldessa, Amparo Marco. “Optem ara a aconseguir ajudes per a impulsar obres per valor de 10,1 milions, que se sumarien a les que ja estem executant a través de l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat (Edusi), que ens està permetent transformar la ciutat amb altres 20,2 milions”.
Els quatre nous projectes han sigut presentats a la concessió directa de subvencions a projectes singulars d’entitats locals que afavorisquen el pas a una economia baixa en carboni, en el marc del programa operatiu Feder de creixement sostenible 2014-2020, segons es detalla des de l’Oficina de Planificació i Projecció Econòmica de l’Ajuntament. Aquesta convocatòria obliga al fet que amb cada projecte es reduïsca almenys en un 5% les emissions de CO₂ respecte a la situació de partida abans d’executar-ho.
En quant a les iniciatives en si, la de major quantia és la reforma del camí Caminàs i adjacents, valorada en 4,61 milions. L’actuació condicionarà, millorarà o complementarà el Caminàs en el tram comprés entre el Peiró de Sant Jaume i l’ermitori de la Verge del Lledó, amb una longitud de 6,94 quilòmetres, per a compatibilitzar en tot el vial l’ús per als vianants, carril bici i trànsit rodat. La intervenció inclou la millora de l’entorn de quatre ermites: Sant Jaume, Sant Josep, Sant Pere-Sant Isidre i Lledó.
Un altre projecte és la millora de la mobilitat per als vianants i ciclista de l’avinguda Lledó, pressupostat en 3,41 milions d’euros. L’objecte de les actuacions és remodelar la secció viària, amb obres que contribuiran a aconseguir un canvi important en el repartiment modal, amb una major participació de les maneres més eficients, en detriment de la utilització del vehicle privat.
Entre les sol·licituds de nous fons europeus també figura la millora en el camí la Ratlla, des del camí Serradal fins a la rotonda de la CV-149, valorada en 1,38 milions d’euros. La finalitat en aquest cas és crear zones per als vianants i millorar la calçada existent per a l’ús i gaudi de la ciutadania d’aquest camí que divideix els termes de Castelló i Benicàssim.
En aquest paquet de projectes destaca també el del servei de transport a demanda en urbanitzacions de muntanya i barris perifèrics, amb una inversió prevista de poc més de 736.800 euros.
“És prioritari continuar transformant la ciutat i en això estem treballant per a aconseguir les màximes ajudes possibles de Brussel·les”, ha explicat Marco. “Europa és una finestra d’oportunitat per a Castelló i cal aprofitar-la”, ha reconegut la primera edila, recordant que la ciutat va ser seleccionada per la Comissió Europea com a exemple de gestió i execució dels fons europeus de la Edusi. Una injecció de 20,2 milions d’Europa, la major de la història de la ciutat, que permetrà materialitzar 11 operacions d’impacte social, mediambiental, urbanístic i tecnològic fins a l’any 2022.