18.02.2021 - 12:37
La Regidoria de Gestió de Residus inicia l’elaboració d’un Pla Integral de Residus amb la finalitat de millorar el servei de recollida, després de formalitzar l’adjudicació del projecte que ha estat contractat mitjançant una licitació pública. Així doncs, el pla busca regular detalladament la gestió dels residus a la ciutat i planificar la recollida selectiva amb l’objectiu final d’intensificar el reciclatge, facilitar la separació a la ciutadania i millorar les rutes i les freqüències de recollida per fer més efectiu el servei. En eixe sentit, l’Ajuntament de Castelló busca ampliar les illes de contenidors, donant prioritat a les fraccions de l’orgànica, els envasos i els dipòsits de restes.
Així mateix, el Pla Integral de Residus estarà sotmès a la participació ciutadana, de manera que el contingut del document tindrà en compte el suggeriments de les associacions veïnals, entitats de la ciutat, el comerç local i el sector de l’hostaleria de la ciutat. Aquests col·lectius seran també els destinataris de les accions de formació i educació ambiental que preveu intensificar aquesta estratègia.
“Castelló s’ha posicionat com una ciutat de referència pel que fa al reciclatge com una de les primeres ciutats de l’estat a introduir la recollida de restes orgàniques i pel que fa a l’educació ambiental, com a primera localitat valenciana a disposar d’un equip professional per aquesta finalitat”, ha explicat el regidor de Reciclatge i Gestió Integral de Residus, Ignasi Garcia, qui ha assegurat que “ara volem continuar creixent, volem arribar més lluny i facilitar la separació a més persones i superar el nostres assoliments i per això fem este pla”. L’edil ha recordat que “la recuperació econòmica després de la crisi derivada del coronavirus ha de ser necessàriament una recuperació verda i hem de treballar per créixer de manera sostenible i crear llocs de treball vinculats a la conservació del territori i del medi ambient”.
En eixe sentit, aquest Pla de Residus de l’Ajuntament de Castelló assegura la contractació d’un enginyer o una enginyera, qui serà el responsable del correcte desenvolupament del Pla. L’equip de treball el completaran un o una tècnic d’enginyeria industrial amb especialitat en gestió de residus, un o una professional de la biologia i un o una professional de les ciències econòmiques o administració i direcció d’empreses, a més d’un advocat o una advocada.
Entre els objectius concrets, el Pla Integral de Residus servirà a l’Ajuntament de Castelló busca fomentar l’economia circular i la sostenibilitat en tota la ciutat. En eixe sentit, la redacció del document es basarà en les dades recollides pel consistori fins al moment, a partir de les quals fixarà el circuit de recollida, la millor ubicació dels contenidors, els diferents equips de treball i les instal·lacions per dur a terme les tasques de recollida.
A més a més, l’equip al capdavant del pla estudiarà les possibilitats d’implementar serveis similars al porta a porta en les zones que ho requerisquen. El pla inclourà una guia de suport a la ciutadania per conscienciar i acompanyar l’educació ambiental, així com aportar transparència pel que respecta al servei de Gestió de Residus.
La duració del contracte està previst que siga set mesos i el projecte té un pressupost de 68.000 euros, un cost que està finançat per l’empresa pública de gestió de residus Reciplasa. El Pla Integral de Residus està orientat a aconseguir els objectius quantitatius i qualitatius nacionals i comunitaris establits en la Llei 22/2011 de residus i les modificacions, així com el Pla Estatal Marc de residus i el Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana. Addicionalment, haurà de preveure l’adequació a allò indicat en les noves directrius del Parlament Europeu i del Consell de 30 de maig de 2018, del paquet d’economia circular.