Castelló intensifica els seus serveis en benestar social, atenció ciutadana i habitatge per a fer front a la crisi de la covid-19

  • L’Ajuntament incrementa les acciones per a garantir l’atenció  a col·lectius vulnerables, majors, víctimes de la violència de gènere i l’assessorament en habitatge

VilaWeb
29.03.2020 - 13:09

L’Ajuntament de Castelló ha intensificat els seus serveis i actuacions en benestar social per a atendre els col·lectius més vulnerables, ha reforçat l’atenció ciutadana i assegurat el manteniment de serveis bàsics com l’atenció a les víctimes de violència de gènere i l’assessorament i mediació en matèria d’habitatge, des de l’aprovació de l’estat d’alarma per la covid-19. L’alcaldessa Amparo Marco ha destacat que el consistori “ha mobilitzat tots els recursos materials i humans per a la gestió d’aquesta crisi sanitària i social des del primer moment, centrant els nostres primers esforços a garantir l’atenció urgent dels col·lectius més vulnerables o que han pogut veure agreujada la seua situació després de la declaració de l’estat d’alarma i les mesures de confinament”.

Per això, es va activar de manera immediata un Servei d’Emergència Social davant la covid-19 per a ampliar l’atenció a les persones majors que viuen soles, a persones vulnerables o persones amb mobilitat reduïda, i a aquelles que estan en risc de caure en una situació de vulnerabilitat a conseqüència de la crisi per coronavirus. Gràcies a aquest servei s’han augmentat les atencions domiciliàries a majors solos i dependents per a alimentació, higiene i prestació de serveis bàsics. En una setmana s’han realitzat quasi 400 intervencions (també prestacions per a fer front a pagaments de subministrament elèctric o lloguer, entre altres) i atés 60 majors o persones dependents a les seues cases.

També s’ha actuat per a garantir la correcta alimentació dels menors. La Regidoria de Benestar Social, Dependència i Infància reparteix cada dia 450 menús a les cases dels menors en situació de vulnerabilitat i a les seues famílies.

L’Ajuntament ha posat en marxa a més un alberg provisional en el poliesportiu municipal Castalia amb capacitat per a 40 persones sense llar que estarà en funcionament mentre dure l’emergència per la covid-19 i que complementa l’alberg municipal.

Paral·lelament, des de la Regidoria de Gent Gran s’han posat en marxa les Aules ‘online’ per a majors per a incentivar l’activitat durant aquests dies. Prop de 700 persones ja segueixen aquests tallers de manera telemàtica. El consistori ha derivat per via telefònica el servei d’atenció psicològica a persones majors.

Quant a mobilitat, s’ha posat en marxa un servei especial de transport públic urbà, que passa per reduir en un 50% el servei ordinari, mantenint les connexions bàsiques amb centres de salut i hospitals, i reforçant la neteja i desinfecció dels vehicles. També s’ha suspés l’ORA i l’estacionament rotatori als carrers on estava implantat.

Així mateix, l’alcaldessa ha recalcat la labor de la Policia Local per a vetlar pel compliment de la seguretat i les mesures de prevenció. Des de la declaració de l’estat d’alarma, els agents han realitzat 5 detencions i han realitzat 15 denúncies per incompliment de tancament de locals i/o incompliment de restriccions de l’activitat comercial, cultural, recreativa i d’hostaleria o restauració, així com quasi 300 denúncies a persones per incomplir les restriccions mobilitat.

D’altra banda, el segon tinent d’Alcaldia, Ignasi Garcia, ha agraït “el gran esforç que estan fent el personal municipal i les empreses gestores per a prestar els serveis al més alt nivell de qualitat i adaptant-se a les circumstàncies i la lliçó de civisme i de solidaritat que estan donant la immensa majoria de les veïnes i els veïns”. L’edil ha recordat que s’han posat les instal·lacions dels centres educatius “a la disposició de les autoritats” i s’ha garantit el manteniment dels serveis essencials, com l’atenció a les víctimes de violència de gènere. “No volem que ningú es quede arrere en aquesta crisi”, ha dit.

Garcia també ha destacat el treball realitzat per Atenció Ciutadana per a “mantindre una comunicació bidireccional i personalitzada amb els usuaris, reforçant el servei, facilitant diversos canals per a contactar amb l’Ajuntament de Castelló i enfortint així confiança en l’administració”. D’aquesta manera, “hem contribuït a generar informació veraç i a evitar la propagació de les tan temudes faules”, ha apuntat. La seu electrònica ha atés més de 400 sol·licituds i l’atenció telefònica, via WhatsApp o per correu electrònic del 010 ha superat les 1.000 entrades.

A més, s’ha referit al reforç del servei de neteja viària, així com el manteniment de la recollida de voluminosos i la creació d’un protocol específic de seguretat per al tractament dels residus sanitaris. Durant la primera setmana de confinament, la generació de residus ha caigut en 75 tones a la ciutat.

Per part seua, el tercer tinent d’Alcaldia, Fernando Navarro, ha destacat que “durant aquestes dues setmanes l’Ajuntament ha centrat tots els seus esforços a tractar de previndre contagis i donar exemple reduint l’activitat presencial per a posar per davant de la resta de criteris la salut de Castelló”.

Navarro ha subratllat que “des de l’equip de govern municipal s’ha començat a treballar en un pla de xoc social i econòmic perquè el dia després que passe la pandèmia l’Ajuntament estiga en primera línia impulsant l’economia perquè isquem d’aquesta situació sense deixar a ningú pel camí”.

Finalment, des de la Regidoria d’Habitatge, s’ha actuat en la desinfecció de les zones comunes dels habitatges socials i ha mantingut els serveis d’assessorament i mediació a través del número telefònic del 010. La Regidoria de Transició Ecològica ha rebut l’oferiment dels agricultors per a col·laborar en un possible reforç en les labors de neteja i ha cedit el subministrament elèctric de la font de la ronda Nord a l’hospital de campanya.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem