Castelló incorpora 47 actuacions per avançar cap a una ciutat amigable amb la gent gran

  • La regidora Mary Carmen Ribera avança el pla d'acció perquè “Castelló siga una ciutat per a totes les edats”

VilaWeb

Redacció

14.11.2017 - 11:58

Castelló és una de les 500 ciutats de tot el planeta que s’ha sumat a la xarxa de ciutats amigables amb la gent gran, un programa de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per a donar resposta al progressiu envelliment de la població i el procés d’urbanització. L’Ajuntament de Castelló ha donat avui un nou pas en el desenvolupament del pla ‘Castelló, ciutat amigable amb la gent gran’ amb la presentació del document als grups polítics per a la seua posterior aprovació en el ple del mes de novembre.

“Les persones majors són protagonistes de Castelló. Representen l’experiència i saben com s’ha construït la ciutat, tant en el social com en l’econòmic i en l’urbanístic. Tenen molt que aportar al present i al futur de la ciutat i aquest pla és una bona oportunitat per a aprofitar el seu talent”, afirma la regidora de Gent gran, Mary Carmen Ribera. “Castelló ha de ser una ciutat viva per a totes les edats”.

El Pla d’Acció 2017-2019 prioritza 47 actuacions seleccionades amb criteris d’urgència, factibilitat i pressupostaris en vuit àmbits: espais a l’aire lliure; transport; habitatge; participació social; respecte i inclusió social; treball i participació ciutadana; comunicació i informació i, finalment, serveis socials i de salut. Així, s’incorporacions actuacions com l’ampliació de voreres i col·locació de bancs on siga possible; la millora i l’accessibilitat en el transport públic; concessió d’ajudes per a adaptar els habitatges o l’organització de més cursos d’estimulació cognitiva.

L’Ajuntament de Castelló va iniciar fa uns mesos un procés de participació ciutadana per a aconseguir que la ciutat es convertisca en un entorn que possibilite als majors el desenvolupament de totes les seues potencialitats. En la primera fase, denominada de planificació, es va involucrar a 93 persones i a agents socials per a diagnosticar quin és l’adaptació de la ciutat a les persones majors. Una vegada completat aquest procés de diagnòstic s’ha entrat en la segona fase, amb l’elaboració del pla d’acció. En la tercera fase s’identificaran els indicadors que permetran avaluar el resultat del projecte.

El Pla d’Acció és el resultat de la participació d’associacions de gent gran com d’altres agents socials i proveïdors de serveis; s’ha canalitzat a través de 12 grups focals la composició dels quals, igual que tota la metodologia aplicada, s’ha realitzat tenint en compte les recomanacions de l’OMS a través del denominat protocol de *Vancouver. Es tracta de grups de discussió mitjançant els quals s’han arreplegat les experiències, aportacions i suggeriments de les persones majors i col·lectius representats, la qual cosa ha aportat la informació qualitativa necessària per a elaborar el diagnòstic d’avaluació.

Ribera ha defensat que la xarxa de ciutats amigables amb les persones majors naix de la necessitat d’afrontar la transformació demogràfica que s’està vivint en l’actualitat i garantir una òptima qualitat de vida a tots els habitants. “La participació activa de la gent gran és essencial perquè la nostra ciutat siga més plural i oberta, que arreplegue totes les sensibilitats socials”, indica.

La regidora de Gent gran ha agraït als qui estan participant en el projecte a títol individual, així com a les entitats, associacions, ONG, empreses, col·legis professionals, representants de mitjans de comunicacions i personal municipal que s’han implicat en el seu desenvolupament. Ribera ha recordat que Castelló compta amb més de 38.000 habitants majors de 60 anys, entorn del 22% de la població total de la ciutat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem