22.01.2021 - 15:38
La Regidoria de Transició Ecològica de l’Ajuntament de Castelló inicia un projecte amb la col·laboració de la societat ornitològica SEO Bird Life per a millorar l’hàbitat del corriol camanegre i reforçar la conservació natural de les platges del Serradal i del Gurugú. La iniciativa es durà a terme els pròxims mesos i contempla la delimitació d’àrees de nidificació, substitució d’espècies exòtiques per autòctones i conscienciació sobre la importància de conservar els ecosistemes.
«Des de l’Ajuntament de Castelló treballem per a reconciliar-nos amb el nostre entorn natural. La conservació de la biodiversitat és fonamental per a mantindre un sistema sa i aconseguir un equilibri climàtic. La pressió antropomòrfica a les platges va reduir un 30% la població del corriol camanegre de 2013 a 2019 a les nostres platges. Ara activem de la mà de SEO Bird Life una actuació per a recuperar població d’una de les nostres espècies autòctones com el corriol camanegre i reforçar la protecció del seu hàbitat a les nostres platges», explica el regidor de Transició Ecològica, Fernando Navarro.
La regidoria ha visitat les platges amb Pablo Vera i Maria Antón, tècnics de SEO Bird Life en la Comunitat Valenciana, per estudiar la implementació del projecte de renaturalització de platges per al corriol camanegre que ja s’ha desenvolupat en els últims mesos en municipis de l’Albufera de València i que ara es vol extendre a la província i al terme de Castelló. Les accions es desenvoluparan en dos trams de les platges: en el Serradal, on actualment es troba la principal població del corriol camanegre de la província gràcies a l’existència des de 2019 de la microrreserva de flora dunar, i en el Gurugú. En la primera platja l’objectiu és millorar les condicions de l’ecosistema dunar i intensificar la condició de refugi de l’espècie; i en el Gurugú, la finalitat és la d’augmentar el grau de naturalitat per a propiciar l’acolliment d’una xicoteta població nidificant.
L’Ajuntament i SEO Bird Life organitzaran equips de voluntariat ambiental per realitzar accions de conservació directes mantenint restes orgàniques de l’onatge a peu de duna i mesures de divulgació. Es dividiran en quatre activitats: senyalització d’àrees d’actuació i nidificació; jornada de retirada d’espècies exòtiques invasores; xarrada sobre la situació del corriol i la necessitat d’actuar en la seua conservació, i jornada d’observació d’aus a les platges. De manera complementària, es crearà un grup de voluntariat per a vetlar per la seguretat i benestar de les parelles nidificants.
SEO Bird Life ja va desenvolupar una experiència innovadora de renaturalització en 2020 en el Parc Natural de l’Albufera, que ha resultat un gran èxit i ha permés un augment significatiu del nombre de parelles del corriol.