18.05.2017 - 15:40
La vicealcaldessa i regidora d’Igualtat de l’Ajuntament de Castelló, Ali Brancal, la coordinadora del Servei d’Igualtat municipal, Reyes Santamaría, i l’agent del mateix servei, Eva Boix, van participar dimarts passat en una reunió amb la regidora d’Igualtat de València, Isabel Lozano, i tècniques d’Igualtat. L’objectiu era posar en comú diferents programes d’actuació de les regidories d’ambdues ciutats.
Les representants castellonenques van explicar l’experiència en els pressupostos municipals amb perspectiva de gènere, que ja s’ha aplicat en els comptes per a 2017. “Els ha agradat molt la proposta i volen aprendre de la nostra experiència en aquest apartat”, ha afirmat Brancal. Es tracta d’un dels compromisos recollits en el Pacte del Grau entre Compromís, PSPV i Castelló en Moviment, l’objectiu del qual és fer evidents, i després corregir, les diferències que les polítiques de despesa i ingressos tenen entre dones i homes. “Les desigualtats entre homes i dones són principalment conseqüència d’estructures socioculturals fonamentades en estereotips transmesos de generació en generació, i que s’han perpetuat a causa de l’existència d’estructures organitzatives que els mantenen”, ha destacat la vicealcadessa. És, en definitiva, un intent de reduir les escletxes de gènere i tendir cap a la igualtat entre sexes orientant els recursos públics de manera que es distribuïsquen d’acord amb el punt de partida de cada grup de població.
La regidora de València, per la seua part, va informar sobre la Universitat Popular, un projecte formatiu amb una presència arrelada en els barris i al qual s’ha incorporat recentment la perspectiva de gènere. A més, Lozano va indicar que l’Ajuntament de la capital del Túria ha començat a treballar en formació en noves masculinitats.
Brancal també va traslladar la seua interlocutora altres propostes d’igualtat que està desenvolupant la regidoria a Castelló, com la formació per a la incorporació de la perspectiva de gènere en les clàusules socials, els patis coeducatius o l’Escola d’Igualtat.