Castelló exposa en la trobada anual de UNaLab la guia per a l’ús eficient de l’aigua

  • L'Ajuntament presenta davant les ciutats sòcies del projecte europeu els seus avanços en el disseny d'un futur climàtic resilient

VilaWeb
Redacció
27.11.2020 - 16:51
Castelló ha participat aquesta setmana en la trobada anual del projecte europeu UNaLab, del qual forma part des de fa tres anys i que té com a objectiu traçar el model de desenvolupament urbà fins a 2050 mitjançant projectes tecnològics i solucions basades en la naturalesa que ajuden a perfilar un escenari intel·ligent, inclusiu i sostenible.

El Consortium Meeting de UNaLab s’ha celebrat en format virtual i en aquest fòrum, l’Ajuntament de Castelló, a través de l’Oficina de Planificació i Projecció Econòmica, ha compartit la seua experiència en les sessions de roadmapping (itineraris tecnològics) realitzades l’any passat exposant les bones pràctiques en les dinàmiques de treball transversal que ha aconseguit implementar involucrant als diferents departaments municipals que integren el projecte.

Fins al moment, segons ha explicat l’alcaldessa, Amparo Marco, “s’han establit les bases per a aproximar-nos cap a aqueix model de ciutat verda i amigable que volem aconseguir en un futur a mitjà termini”. La immersió de Castelló en UnaLab, fixa la seua mirada a aconseguir un millor ús de l’aigua, aprofitant i reutilitzant els recursos hídrics sobrants i gestionant de manera intel·ligent els riscos de possibles sequeres i inundacions. “En 2050 tindrem una mentalitat més verda, actuarem de forma més responsable i hi haurà una major conscienciació sobre el valor dels recursos naturals”, ha apuntat Marco.

A més, Castelló ha aprofitat la seua participació en les jornades per a difondre internacionalment la Guia Bàsica de Disseny de Sistemes Urbans de Drenatge Sostenible (SUDS) impulsada per la Direcció de Serveis Urbans, Infraestructures i Medi Ambient del consistori. En ella es recopilen solucions per a la gestió dels escolaments urbans des d’un enfocament més amable amb la naturalesa actuant des de l’origen i d’una manera racional i més sostenible. La filosofia dels anomenats SUDS és la de reproduir el cicle hidrològic natural previ a la urbanització o actuació humana, per a aconseguir una gestió més sostenible de les aigües pluvials.

El punt de partida de UNaLab és explorar solucions urbanes innovadores a nivell europeu per a definir el full de ruta cap a una ciutat sostenible. Emergeixen ací les anomenades Solucions Basades en la Naturalesa (SBN) i de resiliència climàtica: accions amb les quals es pretén aconseguir els reptes urbans definits a través del treball amb la naturalesa, en lloc de fer-lo contra aquesta.

El projecte pren com a model a seguir l’activat en tres ciutats capdavanteres i amb molta trajectòria en solucions intel·ligents: Eindhoven, Gènova i Tempere. Castelló (al costat de Stavanger, Praga, Cannes, Basaksehir, Hong Kong i Buenos Aires) és una de les anomenades follower cities, que a través de l’intercanvi d’experiències i aprenentatges i del suport que ofereixen les tres urbs referents, exportarà el model de desenvolupament que exhibeixen aquests autèntics laboratoris vius urbans. La capital de la Plana comparteix a més experiències amb observadors com City of Guangzhou i la xarxa brasilera Smart Cities.

El projecte UNaLab és finançat per la Comissió Europea en el marc del programa de la UE per a la Innovació i Investigació Horitzó 2020.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any