28.04.2017 - 09:27
L’Ajuntament de Castelló ha aprovat una declaració institucional en el ple ordinari del mes d’abril, celebrat el dijous, per tal de posar fi a qualsevol tipus de violència a l’esport. Aquesta moció proposada pels grups Socialista, Compromís, Popular i Ciudadanos pretén acabar amb les conductes de violència que es van repetint en diferents instal·lacions esportives de tot l’estat i “especialment en el futbol professional i el futbol base”, segons manifesta l’acord.
D’aquesta manera, l’Ajuntament de Castelló “rebutja de forma contundent la violència en l’esport, molt especialment en el futbol base”, i es declara Ciutat en Defensa de l’Esport Lliure de Violència, després que al 2017 s’hagen incrementat de forma notable les discriminacions a diferents camps de futbol de les comarques de Castelló. L’objectiu és acabar amb els insults a àrbitres, entrenadors, jugadors i aficionats que, en molts dels casos, comporten conductes d’apologia a l’odi per actituds xenòfobes, homòfobes i masclistes. Per a això, s’instal·laran les pancartes, panells i plaques oportunes en les instal·lacions esportives per informar de quines han de ser les actituds de comportament en els camps esportius.
Per aquests motius, la declaració institucional insta als clubs esportius a “col·laborar de forma decidida i valenta per aconseguir implantar els valors de respecte, civisme i foment de conductes igualitàries”, i al col·lectiu arbitral a “notificar a l’Ajuntament còpies de les actes en què hi haja incidències o insults de cara a prendre les mesures oportunes”. En el cas que algun equip tinga reiterades conductes negatives es prendran les mesures oportunes des del Patronat d’Esports “o bé de cara a l’assignació de subvencions municipals, o bé a l’hora de l’assignació dels horaris per a l´ús de les instal·lacions municipals”, tal com defensa la moció.
Així, el regidor d’Esports, Enric Porcar, ha apuntat que “aquesta moció naix del ferm compromís amb el col·lectiu arbitral perquè des de les institucions no podem mirar cap a un altre lloc davant la violència a l’esport. Cap tipus de violència ha de tindre cabuda a la nostra ciutat, i molt menys a l’esport, perquè l’esport és lleure, salut i valors, però també és una eina educativa”.
Rebuig dels fets de la processó de Divendres Sant
Pel que fa a les declaracions durant la processó de Setmana Santa per part del capatàs del pas processional de Santa Maria Magdalena, l’Ajuntament ha aprovat també una declaració institucional per rebutjar de forma contundent les exaltacions de sublevació militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la Dictadura i convidar al Bisbat de la diòcesi de Sogorb-Castelló a què siguen part activa del compliment de la llei vigent 52/2007, que ordena que “les administracions públiques prendran les mesures oportunes per a la retirada d’escuts, insígnies, plaques i altres objectes o mencions commemoratives d’exaltació, personal o col·lectiva, de la sublevació militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la dictadura. Entre aquestes mesures podrà incloure’s la retirada de subvencions o ajudes públiques”.
Declaració contra la desigualtat salarial
D’altra banda, al plenari també s’ha aprovat una declaració institucional contra la desigualtat salarial de les dones i instar a la Inspecció de Treball i Seguretat Social (ITSS) a combatre amb major fermesa la desigualtat salarial que aquestes pateixen. Al respecte, la vicealcaldessa i regidora d’Igualtat, Ali Brancal, ha apuntat que “quan parlem de bretxa salarial parlem d’un problema que va molt més enllà de pràctiques merament denunciables per il·legals, el problema de la discriminació salarial també té a veure amb els complements salarials, els horaris, les funcions o la possibilitat de fer hores extres”.
“La desigualtat salarial no pot atribuir-se només a una mala pràctica d’unes quantes empreses. Està relacionada amb factors tan diversos com la segregació laboral, les limitacions de promoció, el sostre de cristall, les responsabilitats i cures de familiars, o les renúncies voluntàries a majors retribucions o responsabilitats per part de moltes dones”, ha manifestat Brancal.
La vicealcaldessa també ha anunciat que “des de la Regidoria d’Igualtat farem un estudi sobre feminització de la pobresa, amb els resultats del qual podrem definir quines són les àrees d’actuació sobre les que, com Ajuntament, volem i podem incidir”.
Per últim, també s’ha aprovat una moció per a la promoció del comerç de proximitat a través dels escolars impulsant unitats didàctiques per al professorat, creant un espai a la pàgina web municipal amb tota la informació i creant una guia i visites guiades per fomentar els productes locals.