30.09.2020 - 11:55
La regidora de Memòria Democràtica de Castelló, Verónica Ruiz, ha visitat el cementiri civil de Castelló on han començat aquest dimecres els treballs de la tercera fase de les exhumacions. En aquesta primera jornada dels treballs per recuperar els cossos dels represaliats pel franquisme, Ruiz ha estat acompanyada pel President de la Diputació de Castelló, José Martí; la diputada provincial de Memòria Històrica, Tania Baños, i representants del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.
“El fet de sumar la col·laboració de la Diputació de Castelló ens permetrà arribar més lluny i fer justícia amb més famílies”, ha assegurat la regidora de Memòria Democràtica, qui ha recordat que aquest projecte de l’Ajuntament de Castelló va ser pioner en assumir amb fons propis les exhumacions i identificacions de les víctimes.
El consistori va iniciar el procés en l’any 2018 i ha completat ja dues campanyes. Ara, després de sumar al projecte el suport de la Diputació de Castelló, les exhumacions disposaran de la partida més important destinada fins ara a aquest tipus de treballs. El pressupost total per a aquestes actuacions és de 85.000 euros, els quals s’invertiran en excavacions i treballs arqueològics. També, s’inclouran un informe antropològic, un anàlisi genètic i el transport de les restes trobades.
A la visita als treballs d’aquesta nova campanya que hui comença han acudit també l’edil de Transparència i Bon Govern, Ignasi Garcia, i la regidora de Cementeris, Isabel Granero. “Hui iniciem nous treballs en el cementeri civil de Castelló que busquen fer justícia i retornar la dignitat a les víctimes del franquisme i als seus familiars, és la nostra obligació i el nostre deure saldar aquest deute històric”, ha indicat Granero.
Pel que fa a la intervenció, l’objectiu és recuperar fins a 42 cossos de les files 4, 5 i 8 del cementeri. Com ha explicat el director de les excavacions, Miguel Mezquida, aquests treballs duraran vora set setmanes i començaran amb la delimitació de les fosses. Una vegada es determine l’ubicació dels cossos, l’equip de Mezquida retirarà la terra i extraurà les restes corresponents a cada víctima.
Després d’agafar les mostres de cada cos, aquestes seran remeses a un laboratori per a procedir a l’anàlisis genètica, un resultat que tarda a arribar un any aproximadament. Cal recordar que el cementeri civil de Castelló es troba en un punt on el pas subterrani de les aigües del riu Sec desmineralitza les restes òssies, motiu pel qual es complica el procés d’extracció d’ADN dels cossos.
Precisament per avançar en aquest procés, l’equip que porta a terme les exhumacions al cementeri de Castelló compta amb materials per a prendre mostres d’ADN in situ als i les familiars que s’hagen sumat al procés en la última fase i el codi genètic dels quals no haja estat encara referenciat. En total, aquesta tercera campanya permetrà atendre les peticions de recuperació de les restes d’avantpassats de 20 famílies
Les exhumacions de Castelló seguiran també un protocol específic per a previndre els contagis de coronavirus. Malgrat que, com explica Mezquida, les excavacions sempre han estat obertes al públic, enguany l’accés a la zona de treball estarà restringit i els i les visitants autoritzats hauran de respectar les distàncies interpersonals. L’equip de les excavacions ja treballa habitualment amb mascaretes per evitar contaminar les restes.