Castelló distingeix les Comissions de Gaiata com a primeres Ermitanes Honorífiques de la Magdalena

  • L'acte va servir també per acomiadar Miquel Ángel Mulet com a ermità de la Magdalena, després de 16 anys

VilaWeb
Redacció
13.03.2017 - 09:52

“Des d’avui el nom del vostre col·lectiu s’inscriu en l’històric llistat d’ermitans que han tingut l’honor i la fortuna de cuidar de la nostra ermita, de la nostra Magdalena. Em complau encarregar-vos ací i ara una tasca que vos resultarà molt fàcil: treballeu amb tot el vostre talent i il·lusió perquè la societat de Castelló no perda l’interès i l’estima per la seua història i les seues tradicions i perquè, lluny de convertir-se en valors absoluts de divisió i conflicte, sàpiga aprendre i gaudir dels seus orígens i el seu recorregut històric i trobar en ells els fonaments de la seua identitat com a poble”, així s’ha dirigit el regidor d’Ermites, Enric Porcar, a les comissions de gaiata de la ciutat per a nomenar-les avui com a noves Ermitanes Honorífiques de l’ermita de la Magdalena.

Per la seua banda, l’alcaldessa Amparo Marco ha ressaltat que “les comissions de gaiata no sou qualsevol col·lectiu ciutadà. Des de fa més de 70 anys sou el cor de les Festes de la Magdalena, vau ser fonamentals en la seua configuració moderna com a festes principals de tota la ciutat i des de 1945 fins avui heu representat a Castelló en moltes i molt significatives ocasions”.

“La vostra estima per les Festes de la Magdalena i el vostre compromís generós cap a la ciutat de Castelló seran, una vegada més, determinants del consens ciutadà. Comptem amb les comissions de gaiata per a deixar de costat els límits estrets i les ambicions massa modestes, comptem amb vosaltres per a fer de les Festes de la Magdalena i de la ciutat de Castelló un referent cultural d’harmonia entre la tradició i la modernitat en un escenari d’acolliment per a totes i tots. Açò és precisament el que hui simbolitza aquesta ermita de la Magdalena, que durant segles ha sigut espai de renovació personal i comunitària, talaia des de la qual albirar alhora passat, present i futur comú del nostre poble”, ha continuat Marco.

La primera edil ha finalitzat dient que “des d’avui vosaltres teniu les claus de la Magdalena i estic segura que serà per a tenir les portes de tot el que la Magdalena simbolitza ben obertes, de bat a bat, per a tota la gent de bona voluntat”.

El regidor d’Ermites també ha volgut aclarir que la distinció d’Ermitanes Honorífiques de la Magdalena naix amb la clara vocació de convertir-se “en la màxima distinció que l’Ajuntament de Castelló atorga a una entitat, agrupació o individu per la seua labor per fer més gran Castelló i per portar el nom de la ciutat” i ha continuat explicant que des del Govern Municipal “confiem que aquest càrrec honorífic, que avui es concedeix per primera vegada, contribuïsca a la revaloració de la Magdalena i de tot el que simbolitza; que contribuïsca a una major identificació dels castellonencs i les castellonenques amb el patrimoni cultural que conformen es Castell Vell, la Romeria de les Canyes, declarada recentment Bé d’Interès Cultural, i l’ermita de la Magdalena”.

Durant l’acte, que ha començat a ritme de música de la Colla de Dolçainers i Tabaleters, l’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, li ha lliurat les claus de l’ermita de la Magdalena a Carlos Chipirraz, com a president de la Gestora de Gaiates, qui ha obert les seues portes mentre el regidor d’Ermites, Enric Porcar, demanava a la mateixa alcaldessa que nomenara les comissions de gaiata de la ciutat com a “noves Ermitanas Honorífiques de la Magdalena, pel treball desenvolupat des de 1945 fins a l’actualitat en l’organització, dinamització i promoció de les Festes de la Magdalena i també com a representants de la ciutat per tot el territori valencià i altres territoris de l’estat i internacionals”.

Així, amb la Marxa de la Ciutat tocada per dolçaines i tabals, el penó de la Gestora de Gaiates, al costat del president de la Gestora, ha entrat en l’ermita per a posicionar-se a un costat del xicotet altar de la Magdalena.

La cerimònia, conduïda per Fernando Vilar, també ha servit com a acte d’agraïment a la labor realitzada per Miguel Ángel Mulet com a ermità de la Magdalena durant els últims 16 anys. L’alcaldessa, Amparo Marco, ha volgut donar-li les gràcies “en nom propi i en representació de la ciutat pels anys que has tingut cura d’aquest lloc emblemàtic del nostre poble i has ensenyat a totes aquelles persones que t’ho han demanat a valorar-lo històricament i estimar-lo com a símbol de Castelló de la Plana”.

Finalment, Enric Porcar, ha agraït a Mulet “no solament el teu treball a favor del patrimoni cultural, sinó també per haver entès la importància d’aquest canvi, el de convertir en càrrec d’ermità de la Magdalena en un càrrec honorífic de caràcter anual, amb el qual reconèixer el compromís ciutadà de persones i col·lectius en qualsevol dels àmbits de l’activitat ciutadana”.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem