19.10.2017 - 16:00
L’Ajuntament de Castelló, mitjançant la Policia Local, treballa en el desenvolupament d’una pionera app policial en col·laboració amb la Universitat Jaume I, que permetrà avaluar la percepció de seguretat de la ciutat per districtes, afavorirà la participació ciutadana i també servirà per valorar el treball policial. L’alcaldessa de Castelló i presidenta de la Comissió de Seguretat i Convivència de la FEMP, Amparo Marco, ha destacat que aquesta nova eina s’emmarca dins de la política de l’àrea de Seguretat Ciutadana de “avançar cap a un model de policia de proximitat basat en la proximitat a les demandes veïnals i en la resposta eficaç i eficient a les seues necessitats”.
Marco ha fet aquestes declaracions durant la presentació d’aquesta nova aplicació per a mòbils en un acte en el qual també han participat el regidor de Seguretat Ciutadana, Antonio Lorenzo; l’intendent general de la Policia Local, José Luis Carque, i el catedràtic de la UJI Joaquín Huerta. Aquesta nova eina, que entrarà en fase de proves a la fi d’any i estarà operativa en 2018, contribueix “a utilitzar la tecnologia per a avançar cap a un model “preventiu de policia comunitària i de resolució de problemes”, segons ha apuntat l’alcaldessa.
Per la seua banda, el regidor de Seguretat Ciutadana de l’Ajuntament de Castelló, Antonio Lorenzo, ha destacat que l’aposta per la policia de proximitat “es basa en tres eixos, com són la participació ciutadana, la transparència i l’avaluació. I aquesta innovadora aplicació policial té un caràcter transversal que ens permet progressar en aqueixos tres àmbits per a acostar l’acció policial a la ciutadania i guanyar en eficàcia”.
L’intendent general de la Policia Local, José Luis Carque, ha estat l’encarregat d’explicar el funcionament d’aquesta aplicació, que comptarà amb diferents apartats que permetran des de respondre a enquestes plantejades per la Policia Local de Castelló a avaluar o prioritzar una llista de problemes en un barri o ajudar a donar visibilitat als problemes que puguen sorgir en una zona i resoldre’ls. “D’aquesta manera, la ciutadania podrà traslladar quins són els principals del seu barri des del punt de vista de la seguretat ciutadana, la convivència i la seguretat vial”, ha afegit el responsable policial.
Carque ha destacat que a més de presentar estadístiques i resultats sobre les qüestions plantejades, també permetrà visualitzar un mapa de la ciutat dividit per districtes en el qual es mostre la percepció de seguretat que té la ciutadania. A més, l’aplicació només guarda dades per a les estadístiques: zona, sexe i edat. No guarda cap altra dada personal perquè les respostes siguen totalment anònimes.
En aquest sentit, el catedràtic de la UJI Joaquín Huerta ha assenyalat que “es tracta d’una plataforma participativa que permetrà conèixer la sensació de seguretat que té la població i, al mateix temps, facilitarà l’actuació policial en els àmbits en què hi haja una major demanda ciutadana”.
El regidor Antonio Lorenzo ha subratllat que aquesta app policial se suma a altres accions amb les quals la Policia Local està avançant cap a un model de policia de proximitat “en el qual aspirem a ser referents”. Així, ha destacat que ja s’han creat comissions de seguretat en les juntes de districte per a afavorir la participació ciutadana i s’engegarà un panell trello per cada junta de districte, amb accés públic des de la web municipal, per a conèixer les propostes ciutadanes i saber en quina fase de resolució es troben. “És tecnologia que contribuirà a guanyar proximitat entre la ciutadania i la Policia Local, a oferir respostes més eficaces i consolidar un model policial de proximitat que posa l’accent en la prevenció”.