Castelló concedeix la medalla d’or de la ciutat a l’IES Ribalta per ser “un referent acadèmic i cultural”

  • La Corporació Municipal aprova una declaració institucional per a l’eliminació de la violència contra les dones

VilaWeb
Redacció
25.11.2016 - 10:03

El ple de l’Ajuntament de Castelló ha votat a favor de la concessió a l’IES Ribalta de la medalla d’or de la ciutat coincidint amb la celebració en 2017 del centenari de l’actual edifici. El Govern municipal reconeix així “la trajectòria secular” del “centre educatiu públic més antic de la ciutat”. L’acord recull que “a més de la importància de l’immoble, l’IES Ribalta constitueix per a la ciutat de Castelló i la seva província un referent acadèmic, cultural, patrimonial i humà únic”. I afegeix: “A les seues aules s’han format milers de persones de Castelló de la mà d’una àmplia nòmina de professors i professores”. La proposta ha eixit endavant per unanimitat.

La sessió plenària de novembre també ha servit per aprovar una declaració institucional, recolzada pels cinc grups polítics amb representació municipal, per a l’eliminació de la violència contra les dones. El primer punt d’aquesta declaració recull que des de l’Ajuntament de Castelló es farà arribar a les diverses administracions de la Generalitat i de l’Estat “la nostra preocupació per l’abandonament d’actuacions públiques per protegir les víctimes de la violència de gènere i demanar que consideren la violència de gènere un assumpte d’Estat, d’entre els problemes més greus i urgents a resoldre”.

A més, tots els grups polítics insten a través d’aquesta declaració al fet que s’assignen els recursos pressupostaris adequats perquè la lluita siga efectiva i que no es retallen per cap motiu, ja que amb la situació de crisi que sofreix la nostra societat la vulnerabilitat de les dones augmenta i es fan més necessaris encara. A més, també es reclama que es reformen les lleis perquè es reflectisquen totes les formes de violència contra les dones; es reivindiquen les competències municipals en matèria d’igualtat, prevenció i ajuda contra la violència de gènere i oposar-se a la pretensió del Govern de l’Estat de buidar d’atribucions els ajuntaments, a més d’exigir el finançament necessari i manifesten la “més enèrgica repulsa i tolerància zero davant la violència que sofreixen les dones”, alhora que expressen solidaritat amb les víctimes i les seves famílies.

La Corporació municipal ha donat llum verda a la sol·licitud d’adhesió al Fórum Español per a la Prevenció i la Seguretat Urbana, que persegueix el foment i la defensa de les estratègies preventives i de seguretat en les polítiques públiques i la promoció d’estudis sobre qüestions relacionades amb la prevenció i la seguretat urbanes.

A més, el ple ha acordat l’adhesió de Castelló a l’Aliança de les Ciutats pel Desenvolupament Sostenible de la Comunitat Valenciana amb l’objectiu de treballar per fer realitat els Objectius de Desenvolupament Sostenible aprovats per l’ONU, una agenda amb un total de 17 objectius i 169 metes. Concretament, aquests objectius són: eradicar la pobresa; posar fi a la fam; garantir la salut i el benestar; una educació de qualitat; aconseguir la igualtat entre els gèneres; garantir la gestió sostenible de l’aigua; assegurar l’accés a energies assequibles; fomentar el creixement econòmic sostingut; desenvolupar infraestructures sostenibles; reduir les desigualtats entre països; aconseguir que les ciutats i els assentaments humans siguin inclusius, segurs i i sostenibles; garantir un consum i una producció sostenibles; prendre mesures urgents per combatre el canvi climàtic i els seus efectes; conservar i utilitzar de forma sostenible els oceans, mars i recursos marins; protegir, restaurar i promoure la utilització sostenible dels ecosistemes terrestres; promoure societats pacífiques i inclusives i revifar l’entesa mundial per al desenvolupament sostenible.

L’ajuntament ha aprovat igualment una proposició del Grup Popular per impulsar facilitats de pàrquing que fomenten les compres en el petit comerç de la Ciutat. La regidora de Comerç, Patrícia Puerta, ha explicat que el Govern Local està realitzant nombroses iniciatives en aquest sentit com l’acord existent amb cinc aparcaments privats perquè els comerciants del seu entorn oferisquen als seus clients vals descompte, de manera que només paguen 0,60 euros per hora d’estada en un pàrquing; la posada en marxa en altres dos aparcaments d’una tarifa plana denominada “Tardeo” de 18 hores a 3 de la matinada, amb un cost de 2,70 euros; diverses campanyes de difusió per donar a conèixer com accedir als pàrquings del centre de la ciutat o la posada en marxa d’un aparcament dissuasori en l’avinguda del Mar.

La corporació municipal també ha donat el vistiplau a tres proposicions del grup Castelló en Moviment sobre la situació de la plantilla de l’Ajuntament de Castelló, la formació en igualtat de gènere en la selecció de personal i la formació en participació en la selecció de personal. El regidor responsable de Recursos Humans, Antonio Lorenzo, ha afirmat que “l’Ajuntament ja treballa i va a seguir treballant en aquesta línia per dur a terme polítiques públiques que tinguen en el seu ADN la perspectiva de gènere”. En aquest sentit, l’edil ha avançat que “els funcionaris ja poden participar en formació en Igualtat ja que la setmana vinent s’inaugurarà un curs que abordarà totes aquestes qüestions i que es desenvoluparà amb la col·laboració de la UJI”. Sobre aquest tema, el regidor ha recordat que “el govern local traurà endavant els pressupostos incloent la perspectiva de gènere, avanç que permetrà que tot el treball de l’Ajuntament inclogue, de forma transversal, les polítiques d’Igualtat”.

En el despatx extraordinari, l’Ajuntament ha donat llum verda a l’adaptació de les sessions plenàries per a persones sordes. El regidor de Benestar Social, José Luis López, ha assegurat que “aquest equip de govern té un compromís amb les persones amb discapacitat perquè puguen accedir a tots els serveis i la informació de la institució”.

La segona moció aprovada busca continuar els treballs per implementar els camins escolars. Sobre aquest tema, el regidor d’Educació, Enric Porcar, ha assegurat que “aquest equip de govern ha treballat i seguirà treballant per impulsar enllaços segurs i a l’abast de tots, especialment de l’alumnat, que faciliten els trajectes cap als centres educatius. Prova d’això és també la iniciativa recentment presentada d’‘Al insti amb bici”.

En última instància, el ple ha tret endavant dues declaracions institucionals. La primera cerca instar la conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori a abonar les ajudes autonòmiques al lloguer i la segona servirà per recolzar el manifest del Dia Internacional de les Persones Sordes.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem