14.05.2018 - 15:38
Castelló celebrarà el matí del proper dissabte, 19 de maig, la I Mostra d’intercanvi d’experiències educatives, que acollirà la festa final de la Setmana dels Projectes i de la Fira Aèria de drons. Es tracta d’una proposta amb una vessant educativa i d’innovació, impulsada i presentada aquest matí pel regidor d’Educació, Enric Porcar, el director del Cefire a Castelló, Sergio Mestre, i un dels membres de El Caleidoscopio, Ricard Domínguez.
La Mostra “persegueix intercanviar experiències i conèixer què s’està fent al nostre voltant, perquè de vegades treballes molt al teu centre però no t’adones que al del costat s’estan fent coses que paga la pena conéixer”, ha manifestat l’edil Porcar. El regidor ha explicat que “es tracta d’incentivar eixa innovació treballant per projectes als centres on han participat més de 40 centres d’educació, i per això s’ha plantejat aquest intercanvi d’experiències”.
En aquesta línia, Sergio Mestre ha apuntat que “el que es tracta és tirar endavant la proposta de la Setmana dels Projectes amb la idea d’animar a tots aquells que no estan fent-ho a que, almenys una setmana a l’any, treballen d’una forma alternativa per projectes perquè és una metodologia on podríem abordar molt millor la formació per competències dels nostres alumnes en qualsevol nivell”. El director del Cefire ha afegit que “és molt important mostrar totes aquestes experiències i que els educadors més innovadors que estan treballant en aquesta línia puguen estar en contacte i recolzar-se mútuament”.
La Setmana dels Projectes ha estat una experiència llançada en novembre de 2017 i on van participar 48 centres, no sols adreçats a la ciutat de Castelló, i que proposa accions formatives dirigides a acompanyar i ajudar als centres que volen iniciar-se en aquestes metodologies a partir de cinc accions formatives que han suposat unes 150 hores de formació i per on han passat més de 120 docents de 50 centres educatius. Entre aquestes accions formatives destaquen aquelles adreçades específicament a la formació de persones adultes, al professorat d’humanitats i a l’aprenentatge basat en servei per a ressaltar el valor inclusiu d’aquestes metodologies.
Per altra banda, la Mostra també serà la festa final de la Fira Aèria dels drons que han estat dissenyats i construïts per l’alumnat d’onze instituts de Castelló de la Plana. Es tracta d’una experiència impulsada per l’empresa El Caleidoscopio que “tracta de que els alumnes aprenguen a construir drons però que tinguen un impacte positiu en la localitat, solucionen alguna problemàtica o posen en valor algun aspecte en concret”, tal com ha informat Ricard Domínguez. Domínguez ha explicat que “el projecte té facetes de participació ciutadana, d’educació, de tecnologia, socials i mediambientals i s’ha desenvolupat en tres etapes: una primera de formació al professorat, una altra de suport tècnic per desenvolupar els projectes i aquesta última de culminació de projectes que es farà a la Mostra”. Per tant, des d’una vessant tecnològica i sociocultural l’alumnat que ha estat treballant amb la creació de drons mostraran i exposaran el seu projecte de dron i faran una exhibició de vol a la Mostra.
Així doncs, el regidor Porcar ha destacat que la I Mostra d’intercanvi d’experiències educatives “comptarà amb tres espais, més de quaranta taules i comunicacions i ponències per tal de que coneguem que passa als nostres centres educatius”. A més, ha anunciat que seguint amb la línia de ‘Castelló educa’ la Regidoria d’Educació muntarà un espai on mostrarà diversos projectes com el Pintaescola, l’Escola Canta i l’Escola fa Ràdio o el ParéntesI.E.S.