17.02.2021 - 15:51
L’Ajuntament de Castelló prepara la commemoració del Dia Internacional de les Dones amb diversos actes que reiteraran el compromís de la insitució amb la reivindicació dels drets socials i laborals de les dones i amb el treball per la igualtat. Amb aquest esperit, la regidora de Feminismes i LGTBI, Verònica Ruiz, ha impulsat una Declaració Institucional per a la qual “volem comptar amb el suport de tots els grups municipals perquè aquest objectiu, el de la igualtat real i efectiva, només l’aconseguirem si ens comprometem totes i tots des de totes les institucions, entitats i sectors, sense fractures”.
Ruiz ha agraït la col·laboració dels cinc grups que s’ha sumat a la presentació de la proposta, desenvolupada a partir del text de consens de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies. El text aposta per intensificar des de les administracions locals les polítiques d’igualtat transversals i dotar-les econòmicament amb uns pressupostos amb perspectiva de gènere.
Entren en aquest apartat les mesures per a afavorir la igualat en àrees com la mobilitat, l’atenció a col·lectius vulnerables, la coeducació i la conciliació, les infraestructures o l’esport. Per això mateix, el document reclama més recursos per als ajuntament i altres entitats local per tal desenvolupar les competències en matèria d’igualtat i i per a l’impuls d’iniciatives que promoguen la convivència i el desenvolupament social i econòmic sostenible.
Cal destacar també que la declaració institucional posa de manifest «la importància d’aplicar i implementar la normativa vigent en matèria d’igualtat retributiva entre dones i homes», per tal d’evitar la bretxa salarial. En aquesta mateixa línia, defensa per donar suport a les dones que viuen en l’àmbit rural i per a multiplicar «les polítiques encaminades a fomentar l’ocupació i l’emprenedoria, l’educació per a la igualtat de oportunitats en aquest àmbit especialment».
La declaració institucional de l’Ajuntament de Castelló també reclama la ratificació del Conveni 189 de la OIT (Organització Internacional del Treball) per a la dignificació del treball a la llar i les cures. En l’actual context de crisi sanitària «aquestes tasques, majoritàriament desenvolupades per dones, s’han mostrat com a imprescindibles per a la vida i per al benestar social i econòmica, a pesar que moltes vegades ni es reconeixen, ni es retribueixen ni es visibilitzen», com ha explicat Ruiz.
La proposta busca, a més a més, implicar la ciutadania en la reivindicació d’un futur sense discriminació per raó de gènere o sexe, «on homes i dones formen part de la nostra societat en igualtat de drets i responsabilitats». De la mateixa manera, aquesta declaració vol reconèixer les iniciatives i accions del feminisme i posar de manifest les esferes d’especial preocupació que afecten a les dones, com són la pobresa, l’educació i la capacitació, la salut, la violència, els conflictes armats, l’economia, el poder i la presa de decisions, els mecanismes institucionals, els drets humans, els mitjans de comunicació i el medi ambient.