Castelló avança en el respecte a la diversitat amb l’aprovació del I Pla Municipal LGTBI+

  • El document contempla mig centenar de mesures i estarà en vigor fins 2025

VilaWeb
Redacció
08.07.2021 - 14:15

El ple de l’Ajuntament de Castelló ha aprovat el I Pla Municipal LGTBI+ amb l’objectiu de garantir els drets de les persones LGTBI i de treballar pel respecte a la diversitat a la ciutat. Cal destacar que el document ha comptat per a la seua elaboració amb la participació directe de la ciutadania, mitjançant les associacions i entitats que treballen a favor de la diversitat sexual a Castelló. El pla estarà en vigor fins a 2025, amb 14 objectius a curt, mig i llarg termini i mig centenar de mesures concretes a aplicar en diversos àmbits d’actuació.

La regidora de Feminisme i LGTBI, Verònica Ruiz, ha volgut agrair en la seua intervenció les aportacions de totes les entitats i persones i personal tècnic de l’Ajuntament que han contribuït a l’elaboració d’aquest pla durant l’últim any. “Aquest document reforçarà els drets i les llibertats de les persones LGTBI a la nostra ciutat i el compromís institucional amb l’avanç cap a la igualtat i el respecte a la diversitat”, ha explicat l’edil.

“El primer Pla LGTBI+ és un document que situa Castelló entre les ciutats pioneres en matèria de diversitat i és un pla d’acció orientat a visibilitzar les diferents realitats LGTBI, a dignificar les condicions de vida de les persones i a respondre desde la institució a un model de vida inclusiu amb la diversitat”, ha assegurat Ruiz.

Així doncs, el pla té un caràcter transversal de manera que involucra la resta d’àrees del consistori per reeducar i encoratjar la ciutadania per construir una ciutat més diversa i igualitària. A més de la transversalitat de les polítiques per la igualtat, el pla pretén ser també una eina quant a la comunicació institucional. El document aprovat està orientat a visibilitzar i reconèixer les situacions i realitats de les persones LGTBI+. També, té com a línia estratègica la dignificació de les condicions de vida i els drets dels col·lectius LGTBI+. I, finalment, garanteix les polítiques d’igualtat en tota l’acció del govern municipal.

Entre els objectius del pla, també es troben la millora de la protecció dels drets i el suport a les persones víctimes de la discriminació i la violència LGTBIfòbica. El document inclou la promoció transversal i coordinada de la inclusió de la diversitat sexual en l’àmbit educatiu, així com en altres espais educatius formals i no formals, el sector cultural i l’esportiu per promoure la igualtat i eradicar els atacs d’odi. El pla també busca incidir en l’àmbit sanitari amb accions de sensibilització i conscienciació sobre la salut sexual i contra l’estigmatització de les persones amb VIH.

Per a tal cosa, el I Pla Municipal LGTBI+ de Castelló inclou la dotació de recursos tècnics per fer possible l’aplicació del pla. A més, es realitzaran accions per a la formació sobre diversitat sexual i es compartiran experiències amb altres institucions públiques d’arreu del territori. El consistori impulsarà campanyes de sensibilització i celebrarà els dies de l’Orgull o els dies contra la LGTBIfòbia i aplicarà la perspectiva de diversitat sexual al protocol contra l’assetjament municipal.

El I Pla Municipal LGTBI+ estableix un itinerari de derivació entre els diferents serveis municipals d’atenció directa i el servei Orienta de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, de manera que es garanteix la protecció de les persones del col·lectiu. El document també esdevé una eina per promoure unes festes inclusives i respectuoses amb les persones LGTBI+.

Diagnòstic previ

Per tal de redactar el I Pla Municipal LGTBI+, el procediment ha inclós la realització d’un diagnòstic per conèixer la realitat del col·lectiu a la ciutat. També s’ha buscat fer partícips a les entitats per la diversitat sexual i la igualtat en la redacció del pla així com aconseguir un recull resumit i concret sobre la situació actual a la ciutat.

El diagnòstic reflecteix Castelló ja té en compte la formació especialitzada en la igualtat i la diversitat tant al personal municipal com a les empreses que realitzen tasques per a l’Ajuntament. Igualment, el document posa de relleu que els formularis municipals tenen en compte la diversitat familiar i la desagregació per sexe i gènere.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem