Castelló avança cap a una mobilitat innovadora amb les dues primeres línies d’autobús a demanda

  • El servei connectarà el centre amb les urbanitzacions i barris de la perifèria i funcionarà amb combustible ecològic

VilaWeb
Redacció
05.06.2021 - 19:51

Castelló reforça la seua aposta pel transport públic i per un model urbà més sostenible, innovador i inclusiu amb el disseny de les dues primeres línies de bus a demanda. Es tracta d’un nou servei que connectarà el centre amb les urbanitzacions i barris de la perifèria, estarà cent per cent adaptat a les persones usuàries -que enviaran via app o telèfon habilitat les seues sol·licituds de desplaçament per a poder vertebrar les rutes i concretar les parades- i funcionarà amb combustible ecològic.

La Junta de Govern ha aprovat aquesta setmana una modificació de crèdit que dota de pressupost a l’operació i impulsa la seua posada en marxa. Amb una inversió de 725.142 euros cofinançada a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i l’Ajuntament, el projecte plasma l’impacte social i ambiental de l’estreta col·laboració entre Castelló i Europa, fruit de la qual la capital de la Plana ha captat més de 40 milions d’euros per a implementar un desenvolupament urbà respectuós amb l’entorn i que facilite el dia a dia a les persones que l’habiten.

Castelló s’uneix així a altres ciutats espanyoles com Barcelona, que compten també amb aquesta mena de solució innovadora i pionera de mobilitat urbana. El repte prioritari del servei és vertebrar la ciutat connectant el centre amb els barris perifèrics i les urbanitzacions de muntanya. En concret, les línies uniran l’àrea urbana de Castelló amb les urbanitzacions de Penyeta Roja, Tossal Gros i Racó de la Torreta, a més de grups perifèrics del sud com Roquetes, Santa Teresa, Sant Andrés, Sant Bernardo, la Unió i Perpetu Socors. Les dues línies comptaran amb quatre autobusos amb combustible ecològic.

“És una iniciativa que ens permetrà activar una mobilitat més sostenible entre el centre de la ciutat i urbanitzacions i grups residencials de la zona sud amb autobusos de gas natural. Amb aquest projecte que torna a mirar a Europa per al seu finançament, volem continuar transformant la ciutat de Castelló”, ha assegurat l’alcaldessa, Amparo Marco.

La primera edila recorda, a més, que aquest primer projecte de bus a demanda dirigit a aquestes àrees urbanes és més eficient que un servei regular de viatgers, ja que permet optimitzar recursos, tant econòmics com ambientals. Així, segueix les lògiques del *Demand *Responsive *Transport (*DRT), un sistema especialment concebut per a àrees en les quals un servei d’alta capacitat no és eficient. En xifres, el nou sistema a demanda disminuirà en 25,44 quilos la petjada de carboni anual i el consum d’energia en 48,83 kWh a l’any. En l’econòmic, la despesa energètica actual baixarà un 11,44%.

El servei s’adaptarà a l’usuari, en aquest cas mitjançant una aplicació per a mòbils i un número de telèfon habilitat per a fer-li arribar les seues necessitats de transport. En funció de la quantitat de persones interessades, els vehicles variaran la seua ruta i les seues parades.

Per a utilitzar el transport públic a demanda, els interessats hauran de descarregar l’aplicació per a donar-se d’alta i podran registrar-se mitjançant la mateixa o a través de la pàgina web corresponent. Després tindran la possibilitat de sol·licitar un viatge a través de l’app, la web o amb una trucada telefònica al centre de control. Serà llavors quan reben en el seu telèfon la informació sobre el temps aproximat que l’autobús tardarà a arribar a la parada.

El conductor del vehicle disposarà d’una llista de peticions i acudirà a la primera parada sol·licitada, avisarà de la seua arribada mitjançant un missatge telefònic i marcarà la pujada del passatger. Si l’usuari no acudeix a la parada i passat un temps, el conductor anul·larà la sol·licitud i prosseguirà el seu rumb cap a la pròxima parada.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem