Castelló aprova mesures fiscals que sumen 1,8 milions d’estalvi des de la crisi de la covid-19

  • Les modificacions a aplicar en 2021 reduiran en 700.000 euros els pagaments de famílies, pimes i activitats econòmiques

VilaWeb
Redacció
30.11.2020 - 17:12

L’Ajuntament de Castelló ha aprovat i aplicat mesures fiscals des de la declaració de l’estat d’alarma per coronavirus per a ajudar a pal·liar els efectes negatius de la crisi de la covid-19 entre les famílies, pimes i activitats econòmiques de la ciutat que impliquen un estalvi de 1,8 milions d’euros. Als 1,10 milions d’euros d’estalvi per a diferents sectors locals que ha suposat la suspensió i reducció de taxes per ocupació de via pública amb taules i cadires, taxa de fems o llicència d’activitat, entre altres, aplicades aquest any 2020 se sumen altres 700.000 euros que els i les castellonenques s’estalviaran en 2021 amb les diferents modificacions d’ordenances fiscals aprovades.

L’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha assenyalat que el govern municipal va adoptar des del primer moment mesures urgents per a minimitzar l’impacte que va suposar la declaració de l’estat d’alarma per la covid-19. “En suport del nostre teixit empresarial local, format en la seua major part per pimes i negocis familiars, vam suspendre taxes i vam rebaixar altres tributs, amb les noves ordenances fiscals ampliem les mesures de suport i per a pal·liar la crisi de la covid-19”, ha indicat.

Entre aquestes modificacions, l’ampliació de la suspensió de taxes de taules i cadires, llicències d’obertura i mercats extraordinaris durant el primer semestre de 2021 suposarà un estalvi de 415.000 euros. La reducció del gravamen de l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) que passarà del 3,50 al 3,25 implicarà que les petites empreses i persones emprenedores deixen de pagar uns 180.000 euros, segons les estimacions realitzades amb les dades actuals. A això cal afegir els 128.000 euros menys per bonificacions de l’impost de vehicles als turismes amb etiqueta ambiental. “El conjunt de mesures fiscals aprovades suposaran un estalvi d’uns 700.000 euros i ajudaran als qui més el necessiten”, ha destacat el regidor d’Hisenda i primer tinent d’Alcaldia, David Donate.

Donate ha explicat que a les mesures aplicades enguany se sumaran les aprovades amb les modificacions d’ordenances fiscals. “Dos paquets de mesures que hem aprovat en ple i que van dirigides a ajudar a famílies, persones autònomes i pimes, incentivant l’activitat econòmica i introduint criteris d’una fiscalitat més verda, justa i progressiva”, ha indicat.

El regidor de Transparència i Bon Govern i segon tinent d’Alcaldia, Ignasi Garcia, ha assegurat que “hem apostat per una fiscalitat progressiva que ha fet possible que aportació més qui més té i que ha sigut flexible amb les famílies i amb els i les professionals més afectats per la crisi sanitària, així com amb els col·lectius més vulnerables”. Bon exemple d’això, ha incidit Garcia, és la reducció de quasi el 70% per als guals de persones amb mobilitat reduïda, que passen de costar 390 euros anuals a 130 euros.

Garcia ha recordat que tots els organismes internacionals recomanen aplicar aquest model de fiscalitat que ja aplica el govern del Botànic. “Hem de tindre clar que la reactivació després d’aquesta crisi passarà perquè les administracions públiques siguem empàtiques i fem esforços per a beneficiar al conjunt de la població”, ha manifestat.

El regidor de Transició Ecològica i tercer tinent d’Alcaldia, Fernando Navarro, subratlla que l’Acord de Fadrell “impulsa una fiscalitat més progressiva, redistributiva i amb una mirada verda, que ajuda a col·lectius, autònoms i pimes afectats per la crisi de la pandèmia, espenta a nous sectors econòmics i avança cap a la transició ecològica, bonificant-se, per exemple, l’IBI rústic un 50% les parcel·les que estiguen en cultiu i un 70% per a les quals a més certifiquen en ecològic”. Al mateix temps, Navarro ressalta que les ordenances demanen un esforç “al qual més té i li ho pot permetre, i per això pugem l’IBI al port o als grans magatzems”, alhora que augmentem impostos en “aquells que, en moments de crisis, són insolidaris i intenten fer negoci a costa de la gent com són els fons voltor amb l’habitatge, i recarreguem un 50% l’IBI als habitatges buits de grans propietaris”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem