23.11.2017 - 16:15
Quasi 1000 alumnes d’infantil, primària i secundària dels col·legis i instituts de Castelló participaran en la Jornada de Cinema en Valencià el proper 5 de desembre. Es tracta d’una sessió matinal cinematogràfica per a les escoles que han presentat aquest matí el regidor d’Educació, Enric Porcar, el regidor de Normalització Lingüística, Ignasi Garcia, i el vicepresident d’Escola Valenciana, Natxo Badenes.
El propi Badenes ha explicat que “el Cinema a l’Escola és un programa d’Escola Valenciana que té com a objectiu contribuir la normalització de la nostra llengua en l’àmbit del cinema perquè és molt important que l’alumnat valencià trobe referents que parlen la nostra llengua, tant a l’escola com al carrer”. És una iniciativa que no sols arriba a Castelló, sinó a moltes sales dels pobles valencians per “oferir als infants i joves les novetats cinematogràfiques del moment amb el segell de versió valenciana”, ha afegit.
El regidor Porcar ha manifestat que “la idea és apropar el valencià als xiquets i xiquetes de Castelló de la manera més atractiva, i el fet de tindre pel·lícules en valencià a l’abast com un recurs més a nivell educatiu és una mesura que mestres, pares i mares, i la comunitat educativa en general, ho agraeixen moltíssim”. Porcar ha volgut denunciar la clara mancança del valencià en els mitjans audiovisuals i que no es troben dibuixos en la nostra llengua, fins al punt que “per a la majoria de xiquets i xiquetes serà la primera vegada que veuran en una gran pantalla que algú parle en valencià, perquè és impossible veure valencià a la nostra televisió i menys encara en el cinema”.
La Jornada de Cinema en Valencià serà al Neocine Port Azahar del Grau de Castelló on es projectaran cinc pel·lícules i també es posarà el transport per a les escoles. L’alumnat d’infantil veurà ‘El regal de Molly Monstre’, el primer cicle de primària ‘Dos col·legues al rescat’, segon cicle ‘Els superherois’, tercer cicle ‘La vida d’en Carabassó’ i per a l’ESO ‘Gràcies patró!’. Cada pel·lícula va acompanyada d’una fitxa didàctica que permet treballar-la posteriorment a l’aula i fomentar eixe coneixement de diferents aspectes del llenguatge cinematogràfic entre els i les escolars.
Han estat vora 4.000 alumnes, de divuit escoles i dos instituts de secundària, qui han sol·licitat l’inscripció per participar-hi, però per l’aforament sols s’han pogut admetre 980. Davant d’aquest èxit, Garcia ha volgut expressar que “el govern de Castelló té un compromís ferm amb una cosa tan senzilla com és viure plenament i sense cap problema en la nostra llengua, i el nombre de demandes demostra que aquests projectes no són demandes fictícies, sinó reals i necessàries”.
A més, s’ha aprofitat l’ocasió per a presentar la Deveteca, un conjunt de cinc pel·lícules en valencià composta per ‘L’hivern i la primavera al regne d’Escampeta’, ‘Phantom Boy’, ‘Dragon Ball Z’, ‘Gru 2, mi villano favorito’, i ‘Les malifetes de l’Emili’. Tots els centres d’educació de la ciutat de Castelló, tant públics, concertats, com privats, rebran un lot d’aquests “perquè al final el que volem és que totes les escoles tinguen aquest recurs a l’abast”, ha declarat Porcar.