10.10.2020 - 15:53
L’Ajuntament de Castelló impulsa una actualització del Pla de Cremes Municipal després de 23 anys per a reforçar la seguretat, reduir residus i avançar cap a l’economia circular. La Regidoria de Transició Ecològica ja ha elaborat el nou document per a l’aprovació per part del Ple Municipal i la posterior ratificació per la Conselleria d’Agricultura.
El regidor de Transició ecològica, Fernando Navarro, subratlla que amb «el nou pla d’actuació reforcem l’objectiu de l’àrea de Sostenibilitat d’acostar a la ciutat a un model sostenible que reduïsca la generació de residus, alhora que incrementa les mesures de seguretat en els productors agrícoles i ramaders i millora les mesures de protecció de la seua massa forestal».
Navarro explica que el Pla Local de Cremes «és una eina amb la qual el municipi regula l’ús del foc a les explotacions agrícoles, ramaderes cinegètiques garantint-se al màxim la conservació de les muntanyes enfront del risc d’incendis forestals».
Aquesta regulació permet la crema en la poda d’arbratge de cítrics, la tala de la llenya i el desbrossament dels vorals dels camins i vies rurals. D’acord amb la legislació autonòmica forestal, els nivells de protecció s’extremen en terrenys situats a menys de 500 metres de zona forestal. Així, el Pla de Cremes divideix el terme municipal en dos espais: la Zona Primera se situa entre l’AP7 i la muntanya i contempla la franja de protecció de 500 metres amb la massa forestal; i la Zona Segona se situa al sud i és on es troben les principals àrees de cultiu i es situa a menys de 500 metres de l’espai forestal.
En la Zona Primera, les cremes estan permeses del 17 d’octubre al 31 de maig amb dos horaris; des de l’alba fins a solo les 11 hores (zona a menys de 30 metres de la part forestal; i des de l’alba fins a les 13.30 entre 30 i 500 metres de bosc.
En la Zona Segona, les cremes són possibles tots els dies des de l’alba fins a les 15 hores. Quan les condicions meteorològiques són adverses, les autoritzacions queden cancel·lades.