31.03.2019 - 13:31
Dissabte 30 de març. 23 hores. Camí d’Almalafa. Castell de focs. Pirotècnia Ricardo Caballer, de València.
UN BON CASTELL DE CABALLER
La casualitat va voler que foren els espectacles pirotècnics de dos Caballer els que tancaren la Magdalena 2019, castell i mascletà, si bé esta no s’ha pogut llançar per la pluja. Pel que fa al castell, de bon principi van destacar les carcasses bicolors, verd i taronja, en blau i groc, ben combinades amb bengales romanes, és a dir fonts lluminoses enceses a pocs metres de terra.
Moments després de l’exhibició dels entranyables avionets, que són un autèntic clàssic de la nostra pirotècnia, que sempre agrada i que mai no ens cansem de mirar, es van llançar sèries de soques i copes de palmeres d’argent. L’espectacle va treballar molt bé fins a tres zones del cel, amb contrast de colors i formes. Hi va haver tècnica i màgia. Fins a tres cabelleres de lluentons blancs i daurats es van estendre pel cel de Castelló.
La disparada electrònica de les bengales va fer possible un ritme viu i de colors varis, ben rematat després per figures. Les carcasses de grup van omplir el cel en un final multicolor molt correcte, rematat, com és ara gairebé norma, per trons.
Durada: 16,02 minuts.
Mascletà suspesa. La nostra classificació
La mascletà de la Pirotècnia Caballer FX, de Montcada, que s’havia de llançar diumenge, va ser suspesa per la pluja. En conseqüència, i tenint en compte a més que la del dissabte 30 d’Hermanos Ferrández va patir l’accident que va impedir la seua total percepció, i per tant queda fora de concurs, la nostra opinió sobre les cinc mascletades del XXV concurs és la següent: La millor seria la de Pirotècnia Germans Sirvent, d’Alacant, llançada el dijous 28, que obtindria 7’5 punts; la segona, la de Pirotècnia FA del Mediterrani, llançada el dilluns 25, a la qual li donem 7 punts; aquesta mateixa puntuació tindria la tercera, la de Pibierzo, llançada el dimecres 27; i per darrere anirien les pirotècnies Turís i Zaragozana.
Volem recordar ara algunes característiques de la mascletà dels Germans Sivent. Va començar amb una mena de «minimascletà» amb sèries de coeteria, molt ben articulades, que van deixar pas a un nou cicle d’esclats aeris, amb els quals va combinar un fum molt original, d’un color ocre, a més de mostrar després els més habituals rojos i grocs. L’entrada de l’artilleria a terra va ser correcta, i va saber rectificar el ritme de la coeteria aèria.
Com que la Junta de Festes ha decidit que el veredicte del jurat oficial es fa públic dies després del Magdalena Vítol, i no el mateix diumenge de final de festes (la qual cosa és un error, al nostre entendre), quedem a l’espera de la decisió oficial sobre el Concurs.