22.10.2015 - 09:56
El conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz, ha inaugurat les jornades sobre transparència i participació dirigides als municipis de més de 50.000 habitants que han tingut lloc a Castelló.
Manuel Alcaraz ha explicat que esta trobada tracta de ser una primera posada en comú dels objectius i metes en estes matèries en què han de treballar de manera coordinada ajuntaments i Generalitat. “Transparència ha de treballar colze a colze amb els ajuntaments” ha incidit el conseller, ja que els consistoris “són el lloc més natural de participació i associació de la ciutadania”. En eixe sentit ha destacat que una de les senyes d’identitat de la nova conselleria serà el diàleg permanent amb els municipis.
Alcaraz ha recordat que la Llei de Transparència obliga per igual al Consell i a ajuntaments, així com a diputacions, universitats, partits polítics i molts altres organismes i ha animat a unir experiències i a avaluar globalment quin és l’estat de la participació o del compliment d’esta norma, proposant la creació d’un mapa global: «Està tot per fer. Hi ha moltes experiències disperses, a vegades contradictòries que ens fan no saber per què el que funciona bé en un lloc no ho fa a 10 quilòmetres».
La trobada, en la que també ha estat present la directora general de Transparència Aitana Mas, ha permés al conseller presentar alcaldes, regidors i assessors dels diferents municipis amb més de 50 mil habitants els projectes en què està treballant el seu departament, atendre les seues preguntes, dubtes o suggeriments, així com aprofundir sobre la marxa del portal de transparència de la Generalitat. En definitiva, “establir un full de ruta comuna”, ha afegit el conseller.
Manuel Alcaraz ha manifestat el desig del seu departament d’emprendre diferents accions en matèria de transparència en tot el País Valencià, “eixir de la capital, eixir de València”. En esta línia, ha anunciat la realització d’un seminari a Alacant sobre transparència en què participaran les quatre comunitats autònomes que compten en estos moments amb una àrea o conselleria de transparència en els seus governs. També se celebraran diferents reunions, una de les quals tindrà lloc de nou en la capital de la Plana Alta: «la nostra voluntat és aconseguir una descentralització pràctica del nostre funcionaent, que es veja com una riquesa», ha afirmat el conseller
Les jornades han abordat també l’estat de la cooperació valenciana així com iniciatives en responsabilitat social. Han participat els municipis de València, Alacant, Castelló, Elx, Torrevieja, Benidorm, Alcoi, Vila-real i Torrent, que representen un milió vuit-cents setantados mil habitants, més d’una quarta part de la població total de valencians i valencianes.
Ha assistit a esta cimera l’alcalde de València Joan Ribó, qui s’ha proposat que València passe de ser coneguda per la corrupció a ser reconeguda per la transparència. Per la seua banda, el vicealcalde de Castelló Enric Nomdedéu ha explicat que un dels primers projectes que han abordat en el consistori és la posada en marxa del portal de participació ciutadana i transparència. També el portaveu de l’Ajuntament d’Alacant Natxo Bellido ha destacat que entre els reptes del nou equip de govern municipal està el de “governar amb la ciutadania, que la gent senta que forma part de l’acció de govern”.