Ajuntament i Generalitat convertiran l’edifici Borrull en un contenidor de serveis lligats al benestar ciutadà

  • El president de la Generalitat i l'alcaldessa de Castelló signen la cessió de l'immoble a l'Ajuntament

VilaWeb

Redacció

30.05.2017 - 09:07

 

L’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, i el president de la Generalitat, Ximo Puig, han signat el protocol de cessió de l’edifici dels antics jutjats, en la plaça del Jutge Borrull. L’immoble, propietat del Govern valencià, passarà ara al patrimoni municipal i esdevindrà un contenidor de serveis socials lligats al benestar de la ciutadania, tant del propi Ajuntament com de la Conselleria de Polítiques Inclusives.

“Castelló no podia permetre’s tenir en el cor de la ciutat un edifici d’aquestes característiques en estat d’abandó”, ha afirmat Puig, qui ha destacat el doble benefici que suposarà la recuperació de l’edifici. “No es tracta solament de rehabilitar-ho, sinó de destinar-ho a una de les polítiques fonamentals. Els serveis socials no són perifèrics en la política del Govern, ocupen la centralitat i per açò és tan important, que tingan la seua seu en aquest edifici. A més, la rehabilitació ajudarà a la recuperació econòmica”.

“Avui és possible la devolució d’aquest edifici per a la ciutadania. Era un deute que teníem amb Castelló. El Pacte del Grau ens insta a governar per a les persones, a facilitar-los la vida en la relació que tinguen amb l’Administració. La nostra obligació és treballar per a fer més feliç la vida dels castellonencs”, ha referit Marco. A més, ha destacat la “receptivitat” del Consell, tant de Puig com d’Oltra, que en les seues respectives visites a la capital de la Plana van recolzar la proposta de l’Ajuntament de Castelló. L’alcaldessa ha agraït el suport al projecte de Castelló en Moviment i Ciutadans.

La vicepresidenta del Consell i consellera de Polítiques Inclusives, Mònica Oltra, ha ressaltat també l’aposta per la millora de l’atenció integral a la ciutadania, en un àmbit tan sensible amb el del benestar públic. En la seua intervenció, ha destacat la vocació del Govern valencià per incrementar les partides pressupostàries de l’àrea social i ha destacat la labor del funcionariat autonòmic, que ara podrà treballar en millors condicions.

La signatura del protocol s’ha fet en una de les dependències de l’edifici, habilitada per a aquest objectiu. A més de Puig, Marco i Oltra ha estat present el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, qui ha aportat informació sobre l’edifici i el procediment de cessió a l’Ajuntament. Per part municipal, també han assistit la vicealcaldessa, Ali Brancal, i els regidors Rafa Simó, Enric Porcar, José Luis López, José Antonio Zamora, Xavier del Senyor i Iñaki Vallejo.

L’antiga seu de l’Audiència Provincial va ser propietat estatal fins a 1985, quan va ser cedit al Govern autonòmic, en el procés de transferència de competències. Té una superfície d’11.679 metres quadrats, distribuïts en un soterrani, planta baixa, entresòl i cinc plantes més i està valorat en 6,21 milions d’euros. L’abandó d’aquests últims 11 anys ha ocasionat problemes estructurals, que s’escometran en una intervenció de rehabilitació integral per a adaptar-ho als nous usos i a la normativa vigent.

A partir de la signatura del protocol de cessió, la Conselleria d’Hisenda redactarà el projecte tècnic de reforma. Les obres seran finançades i executades per l’Ajuntament. De moment, no hi ha terminis per al desenvolupament del projecte, el pressupost definitiu del qual encara es desconeix, encara que podria rondar els 12 milions. La distribució de la propietat es farà de forma proporcional a l’aportació que realitze cadascuna de les administracions, amb un mínim del 65% per a l’Ajuntament i del 25% per a la Generalitat.

El procés per a la cessió de l’immoble es va iniciar a l’abril de 2016, quan l’alcaldessa va sol·licitar la propietat en un escrit dirigit al conseller d’Hisenda, Vicent Soler. Marco justificava la petició per la necessitat municipal de “augmentar les dotacions públiques per a garantir un millor servei a la ciutadania”. Des del Govern municipal, es considera que els actuals equipaments municipals són insuficients per a oferir una resposta de qualitat a les noves i complexes necessitats que té l’Administració local.

L’edifici Borrrull, propietat del Generalitat, va quedar sense ús administratiu en 2006, quan es van inaugurar les dependències de la Ciutat de la Justícia. Des de llavors, l’immoble ha estat tancat i en una situació de deterioració progressiva. La cessió de l’edifici permetrà a l’Ajuntament ampliar el patrimoni municipal i millor l’atenció ciutadana, mentre que la Generalitat rendibilitzarà un immoble ara sense utilitat pública i en estat ruïnós.

Posteriorment, es va constituir una comissió mixta, que va estudiar la viabilitat jurídica i administrativa de la cessió de l’edifici a l’Ajuntament. En un primer moment, la comissió va centrar la seua labor en l’antiga Audiència Provincial, encara que s’ha obert la possibilitat de mantenir la col·laboració entre ambdues institucions per a la redefinició dels usos d’altres instal·lacions públiques també en desús que pot acollir serveis municipals o autonòmics.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem