Recomanacions artístiques durant la Setmana Santa

VilaWeb
Redacció
23.03.2016 - 10:29

Com en anys anteriors, us fem arribar diferents propostes d’espectacles artístics en valencià que tenen lloc a les nostres comarques durant el dies de Setmana Santa i Pasqua.

“La Passió”, a Torreblanca

La Passió és una representació teatral que es realitza a Torreblanca i on s’escenifiquen els darrers moments de la vida i la Resurrecció de Jesús.

En 1978, per iniciativa d’un grapat de joves pertanyents al grup de Teatre “Torreblanquins”, es van unir esforços per a fer realitat un desitjat somni: que Torreblancatinguera com altres pobles del Mediterrani “la seua Passió“.

Estrenada el 12 d’abril de 1979, se celebra una única representació el Dijous Sant a les deu de la nit, en uns quants escenaris naturals a l’aire lliure. Els diàlegs són íntegrament en valencià.

La Passió de Torreblanca, consta de dèsset escenes i la seua duració aproximada és de dues hores. La majoria d’aquestes, excepte el Viacrucis i els quadros finals del Calvari, transcorren en l’ampli recinte de la plaça Major.

I és que la Passió, com s’ha dit, es representa a l’aire lliure la qual cosa li dóna una plasticitat i un realisme a l’acció d’un caire tal, que l’espectador moltes vegades es veu embolicat entre els actors, se sent completament atrapat per la trama argumental, vivint amb angoixós i patètic realisme, com els habitants de Jerusalem en aquell inoblidable set d’abril de l’any trenta, les últimes hores de l’ajusticiat de Natzaret, l’anomenat Crist.

Comença la Passió amb l’entrada de Jesús a Jerusalem, entre l’algaravia d’un grup de xiquets i deixebles que l’acompanyen entre rams d’olivera, palmes i crits de “hossana”. A continuació Jesús dirigeix al poble que victoreja la seua presència i les seues obres, l’afectuosa acollida dels xiquets que li són presentats, l’escena de l’adúltera, la trobada nocturna amb sant Nicodem, i després amb la Verònica, la unció a Betània i la primera reunió del Sanedrí, el Sant Sopar, el primer procés civil davant de Pilat, davant d’Herodes i de nou davant de Pilat: Flagel·lació i sentència de mort, són les escenes que transcorren en l’esmentada plaça major.

Les escenes següents transcorren pels carrers que porten al Calvari, on es viu la penosa i amarga pujada de Jesús cap al Gòlgota, escenificant al seu pas la trobada amb Maria Sa Mare, les dures caigudes que sorprenen pel seu cru realisme, la valentia de la Verònica que esbaldix el rostre del natzarè, esclafat, en la seua segona caiguda, davall el pes de la creu; les paraules que este dirigix al grup de dones que ploren la seua desgràcia, i l’ajuda que el cirenaic es veu obligat a prestar, portant la creu de Jesús, quan este en la seua tercera caiguda, fa témer els soldats que no podrà arribar al Calvari.

Judes, desesperat, ha posat fi a la seua vida penjant-se d’un dels arbres que es troben en els accessos del Calvari. Qui no es fixa en el suïcida, es porta un esglai d’upa, quan al passar per davall d’ell, entropessa lleugerament amb els seus peus.

Les escenes finals en l’incomparable marc natural del Calvari: La crucifixió, l’agonia i mort del Redemptor, l’escena plàstica de la “Pietat”, el sant enterrament, el davallament dels dos lladres… Finalment el drama conclou, davant de l’admiració i sorpresa de tots amb la Resurrecció.

La representació es deu als cent actors que intervenen però també a molts col·laboradors anònims, així com confraries locals, associacions culturals que ajuden, comerços i empreses de Torreblanca que ajuden, i especialment a l’Ajuntament amb el muntatge d’escenaris i la seua aportació econòmica.

“Laquima Vere”, a Vila-real

Més de 2.500 persones van presenciar l’any passat la representació musical de la Passió Laquima Vere, que en la seua tercera edició va aconseguir consolidar-se plenament com a referent del Dijous Sant en la programació de la Setmana Santa vila-realenca, declarada Festa d’Interés Turístic Provincial. La representació té lloc en funció única Dijous Sant a les 21 hores, a la plaça Major.

L’acte sacramental Laquima Vere és obra del compositor Alfredo Sanz, que també n’és el director, i està patrocinada per les regidories de Tradicions i de Turisme de l’Ajuntament de Vila-real, a més de Porcelanosa Grupo. En la representació participen més de 200 persones, entre músics, cantants i actors d’entitats locals com la Coral Sant Jaume, El Trull, La Lira o Tabola. A més, la representació compta amb les veus de Marga Fernández-Daros (soprano), Vicent Colonques (baríton) i Vicente Ombuena (tenor).

“Pedra a pedra” a Castelló de la Plana

El proper divendres 25 de març a les 20 hores, i dins la programació de la I Trobada d’Històries a l’Espai Cultural Les Aules, la companyia castellonenca el teatre de l’Home Dibuixat presentarà el seu espectable més internacional, “Pedra a pedra”.

L’obra ha estat representada més de 1500 vegades en 10 idiomes i 36 països i ha rebut 13 premis nacionals i internacionals.

“Pedra a pedra” és una tendra història que parla sobre la intolerància i el valor de l’amistat amb un format intimista i ple de poesia.

Recomanat per a espectadors a partir de 2 anys, el muntatge proposa un altra mirada a les pedres, fustes i deixalles que podem trobar a la platja. Els objectes prenen vida davant la mirada de l’espectador creant personatges com l’home llauna, protagonista de l’obra.

Una oportunitat a prop de casa per a conèixer de primera mà uns dels espectacles més emblemàtics del teatre professional a Castelló.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any