El Planetari ofereix una oportunitat «única al món» per conéixer l’art rupestre mediterrani

  • L’exposició, cedida pel Consejo Superior de Investigaciones Científicas, es podrà visitar fins a l’octubre de 2020 i recull mostres de pintures ja desaparegudes

VilaWeb
Redacció
18.10.2019 - 13:34

La regidora de Cultura de Castelló, Verònica Ruiz, i la comissària Begoña Sánchez, han inaugurat la mostra ‘El arte rupestre del arco mediterraneo’, una exposició de calcs de les pintures trobades a coves com El Civill i Cavalls (a la Valltorta), Morella la Vella o la cova de les Aranyes en Bicorp (València). La col·lecció que ara recala a Castelló ha estat cedida pel Museo Nacional de Ciencias Naturales del Consejo Superior de Investigaciones Científicas i estarà oberta al públic fins l’octubre de 2020.

“És un luxe comptar amb aquesta exposició a la nostra ciutat, única al món per la singularitat dels treballs que mostra, i és un privilegi disposar d’un lloc com el Planetari de Castelló per a mostrar-la al públic i despertar l’interés per la ciència i la investigació de xicotets i majors”, ha assegurat la regidora de Cultura. Ruiz s’ha interessat per les reproduccions de les pintures de la Valltorta, declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 1998 i realitzades a base de xicotets fragments de paper per tal d’estalviar material, durant les primeres dècades del segle XX.

La feina que es mostra es la desenvolupada per la Comisión de Investigaciones Paleontológicas y Prehistóricas (CIPP) entre 1912 i 1936. La col·lecció original consta de milers d’exemplars, alguns dels quals es mostren per primera vegada al públic en aquesta exposició. A més a més, algunes de les pintures han desaparegut, fet pel qual els calcs són l’única resta observable d’aquelles creacions.

“És la primera vegada que part del treballs que van fer els científics de la comissió ara fa un segle es mostra al públic”, ha manifestat Begoña Sánchez. La comissària ha convidat el públic a descobrir “la singularitat de l’art rupestre de l’arc mediterrani, declarat patrimoni de la humanitat” i “la laboriositat del treball fet per l’equip de la comissió amb recursos materials limitats i sense els avanços tecnològic que tenim actualment”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any