L’Ajuntament de Castelló s’ha posat a la disposició de la Generalitat Valenciana per a col·laborar en totes les accions necessàries per a acollir als immigrants abandonats en aigües internacionals, entre Itàlia i Malta, a bord del buc ‘Aquarius’, de l’ONG francesa SOS *Mediterranée, en el qual viatgen 629 immigrants, dels quals 123 són menors no acompanyats, 11 d’ells xiquets xicotets i set dones embarassades. El Govern d’Espanya ha donat instruccions perquè el port de València aculla als refugiats.

El Govern municipal ha contactat amb Presidència de la Generalitat per a mostrar la solidaritat de Castelló davant el drama humanitari i compartir els recursos d’acolliment de la ciutat. L’alcaldessa, Amparo Marco, ha afirmat que “Castelló és una ciutat solidària, que no pot romandre impassible davant una situació d’emergència internacional en la qual hi ha tantes vides en joc”. El ple de l’Ajuntament va declarar a Castelló com a ciutat refugi.

“En circumstàncies com aquestes és quan s’ha de demostrar que les institucions també tenim ànima i som sensibles davant una tragèdia terrible i injusta”, afegeix Marco. L’alcaldessa ha recordat que “encara que el marc competencial dels ajuntaments és limitat en aquest àmbit, aixó no pot ser un impediment per a donar una solució als problemes que exigeixen una resposta global”. La Regidoria de Benestar Social manté contactes permanents amb l’Administració autonòmica.

El Govern municipal va impulsar en 2015 l’elaboració d’un pla municipal d’acolliment, denominat Castelló Ciutat Refugi, per a recolzar a les persones que des de llavors arriben a la Unió Europea fugint de la gravíssima crisi humanitària que estan patint diferents països, com el cas de Síria, per motius bèl·lics, polítics, econòmics o de privació de drets humans. El pla ha sigut consensuat amb col·lectius i ONG, el Bisbat i Federacions d’Associacions de Veïns per a coordinar la resposta a donar com a ciutat a la crisi de refugiats.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb