Castelló se suma al Dia Mundial de la Presa de Consciència de l’Abús i Maltractament en la Vellesa

  • Marco posa en valor el paper de les polítiques locals per a dignificar la vida de les persones majors i fomentar la participació activa

VilaWeb
Redacció
13.06.2021 - 16:07

L’Ajuntament de Castelló se suma al Dia Mundial de la Presa de Consciència de l’Abús i Maltractament a la Vellesa que es commemora aquest 15 de juny per a visibilitzar la problemàtica dels abusos en totes les seues formes (físic, econòmic, psicològic, afectiu…) que s’exerceix conscient o inconscientment contra les persones majors. Per a això, la Regidoria de Gent gran s’ha sumat a la campanya impulsada per la Confederació Estatal de Majors Actius (Confemac) i realitzat campanyes de visibilització per a advertir d’aquesta manera de maltractament i promoure que s’actue davant aquestes situacions.

L’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha manifestat que és necessari “obrir els ulls i actuar” davant situacions de maltractament que, a vegades s’amaguen en conductes que poden ser considerades normals però que són una forma de maltractament com pot ser el de prendre decisions que els concerneixen sense donar-los veu. “Les persones majors tenen dret a un tracte digne i igualitari i a ser part activa de la societat i a Castelló estem compromesos amb el bon tracte, el respecte i l’escolta activa cap a les persones majors”, ha afirmat Marco.

En aquest sentit, l’alcaldessa recorda la importància de les polítiques municipals per a promoure aquesta participació activa de les persones majors en assumptes com el disseny del nou model de ciutat o de dotacions com el Centre d’Envelliment Actiu i Saludable. “Hem desenvolupat un procés de participació activa en el qual la població major trasllada les seues inquietuds, preocupacions i aportacions per al nou disseny de ciutat en el si del Consell Municipal de les Persones Majors, un fòrum creat per a donar veu a les persones majors i avançar cap a un tracte digne i igualitari”, ha indicat Marco.

La regidora de Gent Gran, Isabel Granero, ha destacat el treball realitzat en aquest últim any, especialment en els mesos més durs de la pandèmia en la qual, des de la Regidoria, es va facilitar un servei d’acompanyament i es va realitzar un seguiment telefònic a les persones majors de 65 anys que vivien soles per a detectar possibles necessitats. “És destacable el treball que es realitza des dels serveis socials per a detectar i previndre possibles casos d’abús i maltractament als i les veïnes més majors de la nostra ciutat, fruit de les polítiques municipals centrades en l’objectiu de dignificar al màxim la vida de la gent gran en tots els àmbits i per a fomentar l’envelliment actiu i saludable”, ha apuntat Granero.

Així mateix, Granero s’ha referit al telèfon gratuït de Confemac, el 900 65 65 66, creat per a denunciar possibles casos de maltractament patits per les persones majors i/o percebuts o detectats per altres persones. “És necessari que les pròpies persones majors siguen conscients del seu dret a un tracte digne i, des de les institucions, com l’Ajuntament de Castelló, estem compromesos per les polítiques que ens permeten avançar cap a una societat lliure de maltractament cap a la gent gran”, ha manifestat la regidora.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any