Segons ens explica el delegat d'Acció Cultural a Castelló, Antoni Royo, "el proper 14 de juny es commemoraran els 80 anys de l'ocupació de Castelló per les tropes franquistes, allò que ells anomenaven "la Liberación" (?). I quaranta anys de franquisme han deixat una petjada molt gran, i molt lamentable, a la nostra ciutat. Per recordar-ho, des d'Acció Cultural del País Valencià hem organitzat una passejada, com les que duem a terme mensualment, però en aquest cas pel "Castelló franquista".

Ens acompanyarà Manuel Carceller, especialista en temes castellonencs, i eixirem des de la "Cruz de los Caidos" del Parc Ribalta, l'escenari de tantes celebracions feixistes; veurem alguns dels edificis més significatius de l'aparell estatal i partidista del "Movimiento": Hisenda, la "Jefatura Provincial del Movimiento", les delegacions provincials dels ministeris, l'edifici de la CENS (Central Espanyola Nacional Sindicalista), el projecte d'estàtua de Franco a la plaça Maria Agustina, recordarem algunes de les anècdotes més sucoses de la relació del Règim amb Castelló (Us sona allò de "y por fin lo perdemos de vista"?) i acabarem davant del símbol del poder del Règim per excel.lència, el nou edifici del Govern Civil.

Les persones interessades en participar-hi ens podeu escriure a castello@acpv.cat o telefonar-nos de 10 a 14 hores al 964 242 947 abans del dia 13 de juny".